Hopp til innhold

Lars Audun løper ute i 20 minus, i bare shorts

Han får både heiarop og overraska blikk når han er ute på sin daglige joggerunde. Antrekket skiller seg nemlig noe ut.

Lars Audun jogger

NULL STRESS: Lars Audun Skjåk Stokka løper i kulda. Kun iført shorts. - Det hender det er litt kaldt på hendene, sier joggeren.

Foto: Hans Solbakken / NRK

Det har vært noen kalde dager hittil i år. På Lillehammer har temperaturen flere dager vært nede i både femten og tjue minus.

Det har imidlertid ikke hindra Lars Audun Skjåk Stokka i å være ute. Og ikke bare har han vært ute. Han har jogga, kun iført shorts og joggesko.

– Det slo meg at hvorfor skal jeg ha det ubehagelig i kulda? Det måtte jeg gjøre noe med, sier Skjåk Stokka.

Mål: Venne seg til kulda

Joggeren har nå holdt på med opplegget sitt i to måneder. Han løper en runde som tar rundt 20 minutter. Målet er å herde seg og å venne seg til kulda.

– Barrieren min har flytta seg ganske kraftig. Det som føltes veldig kaldt i starten er nå helt greit, sier han.

Og det er ikke helt på måfå han holder på. Han følger et treningsopplegg signert nederlenderen og «kuldelegenden» Wim Hof, som gjennom meditasjon og pust fant ut han kunne mestre ekstreme forhold som kulde.

Det førte ham til flere Guinnes-rekorder på 90- og 00-tallet.

Wim Hof utsetter seg selv for ekstrem kulde. Vi følger ham i forberedelsene til å løpe maraton i mange minusgrader kun iført shorts og sandaler.

MARATON: Wim Hof utsetter seg selv for ekstrem kulde. Her forbereder han seg til maraton i mange minusgrader kun iført shorts og sandaler. Bildet er fra 2011.

Foto: RDF International

Kurset handler om pusteteknikker, meditasjon, yoga, stikke hendene i kaldt vann, og isbade. Men Skjåk Stokka ville også løpe, fordi han syntes det var en fin tilleggsgreie, noe Wim Hof også har gjort mye av.

Åtte uker inn i opplegget sier Lillehammer-joggeren at femten-tjue minus føles helt fint. Enkelte dager har det vært ned mot 25 minus.

Neste uke skal han utvide kuldegrensa si ytterligere. Da skal han isbade, og det forhåpentligvis i litt mildere temperaturer enn det som har vært typisk for Innlandet hittil i år.

– Det skal nok gå greit, det.

Begrenset kunnskap

Skjåk Stokkas treningsmetode står i kontrast til anbefalingene fra Olympiatoppen og Idrettsforbundet.

Ifølge veilederen til Norges fotballforbund bør både trening og kamper vurderes når gradestokken krymer under minus 15 grader, mens Skiforbundet avlyser renn hvis det er kaldere enn minus 18.

I en artikkel fra det svenske tidsskriftet Forskning & Framsteg kommer det fram at svenske forskere har funnet ut at luftveiene kan bli skadet om du trener hardt ved minus 10 grader.

– Når kald og tørr luft strømmer ned i lungene tørker cellene ut og det kan lede til små skader og betennelser, sier universitetslektor Helen Hanstock ved det svenske Mittuniversitetet i Østersund til tidsskriftet.

Studier har også vist at idrettsutøvere som trener mye i kaldt vær, har høyere nivåer av betennelsesstoffer i kroppen om vinteren enn om sommeren, skriver forskning.no.

De skriver også at forskere fortsatt har begrenset med kunnskap om hvordan kulde påvirker kroppen vår under trening.