Lanzinger har krav på erstatning

Alpinisten Matthias Lanzinger, som ble hardt skadet i et worldcup-renn i Kvitfjell i Ringebu i 2008, har krav på erstatning etter behandlingen han fikk på Ullevål sjukehus.

Østerrikeren Mathias Lanzinger på vei ned etter å ha skadet seg i Kvitfjell

Mattias Lanzinger fra Østerrike ble stygt skadet da han falt under et verdenscuprenn i Kvitfjell i 2008. Her blir han fraktet ned på pulk.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det har Norsk pasientskadeerstatning bestemt. Lanzingers norske advokat Christian Lundin er fornøyd med avgjørelsen.

– Det har vært viktig for Lanzinger å få en avklaring på om han fikk skikkelig og en tilstrekkelig behandling i Norge. Nå har de konkludert med at det har være en svikt i det tilbudet han fikk. Dette har han ment hele tiden, sier Lundin til NRK.

Den østerrikske alpinisten falt stygt under et verdenscuprenn i Kvitfjell i mars 2008. Han fikk et åpent brudd i leggen og etter flere operasjoner ble beinet amputert.

Kritiserte arrangørene

Etter det stygge fallet ble det rettet sterk kritikk mot behandlingen av Lanzinger.

En kirurg fra Østerrike mente at det var en skandale at det ikke var ett redningshelikopter i alpinbakken. Lanzinger måtte fraktes ned med pulk fra fjellet og ble først fløyet til sykehuset i Lillehammer med et VIP-helikopter.

Matthias Lanzinger

Lanzinger skadet seg stygt i fallet og måtte etter hvert amputere beinet. Nå har han krav på erstatning, mener Norsk Pasientskadeerstatningen.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / AFP

Det tok imidlertid ekstra tid da flere seter i helikopteret måtte demonteres for å få plass til båren som Lanzinger lå på. Han ble etter hvert fraktet videre til Ullevål universitetssykehus.

Svikt i helsehjelp

I etterkant mente Lanzinger at det tok for lang tid før han ble fraktet til sykehuset, og at han fikk mangelfull kirurgisk behandling på Ullevål.

– Han har hele veien vært skuffet over at de ikke gjorde de rette grepene, for da ville hans venstre ben vært reddet. Konklusjonen er jo at han har krav på erstatning som følge av at benet hans måtte amputeres noe som har spolert hele hans karriere som alpinist, sier Lanzingers advokat.

Nå har altså Norsk Pasientskadeerstatning behandlet saken og de mener at Lanzinger har krav på erstatning fra Ullevål. Pasientskadeerstatningen mener at det foreligger en pasientskade som følge av svikt ved ytelse av helsehjelp. Og de mener at Lanzinger har krav på erstatning for følgene av amputasjon av venstre ben.

– Viktig at det er funnet feil

Norsk Pasientskadeerstatning skriver i sin behandling av saken at legene ved å ikke anlegge ytterligere en bypass på pulsårene i benet, så ble pasienten fratatt muligheten til å få et best mulig resultat.

«...og tvilen med tanke på om man ville klart å redde benet, vil komme Lanzinger til gode», skriver pasientskadeerstatningen.

Matthias Lanzinger

Matthias Lanzinger har hele tiden ment at han fikk feil behandling.

Foto: NRK

Norsk pasientskadeerstatning mener Lanzinger ikke har krav på erstatning fra Lillehammer sjukehus, dit han ble fraktet først.

– Det er ikke så viktig hvem som har gjort feil, men det er viktig at det er funnet feil ved den behandlingen han fikk. Nå er det jo fortsatt en vei å gå. Det er slått fast at han har krav på erstatning, men det er ikke sagt noe om hvor mye. Dette må vi gå igang med å finne ut, sier Lundin til NRK.