Lanserer komplett Prøysen-samling

Visesamlinga «Alf Prøysen viser og dikt» blir nå lansert med over 700 viser og dikt. Aldri før har en så komplett samling fra forfatteren og sangeren blitt utgitt.

Alf Prøysen

SAMLING: Alf Prøysens datter, Elin Prøysen, har sammen med Per Husby gitt ut det fire bind store verket «Alf Prøysen viser og dikt». Dette skal fungere som et slags oppslagsverk, ifølge forfatterne.

Foto: Aaserud, Ivar / NTB scanpix

Alf Prøysens datter, Elin Prøysen, har sammen med Per Husby gravd i gamle skuffer, skap, bibliotekmapper og notearkiver på jakt etter Prøysen-viser.

– Jeg regner med at dette vil være standardverket for Alf Prøysens viser og dikt. Det er så komplett som man kan få det, sier Unni Boretti, daglig leder hos forlaget Musikkhuset.

De gir nå ut 1700 sider med til sammen 750 tekster. Selve arbeidet med samlinga har pågått de siste tre-fire årene. Det fire bind store bokverket viser også en rekke melodier som aldri har blitt publisert. Visa «Møte» er for eksempel akkompagnert av ti melodier.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Alf Prøysen viser og dikt

BØKENE: Slik ser de fire bindene som representerer hele Alf Prøysens forfatterskap ut.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

Støvsugd kildene

Elin Prøysen spurte allerede i 2002 en rekke forlag om de ville gi ut Prøysens viser og dikt samla. Hun mener at behovet for en slik samling er stor.

– Jeg har fått så mange spørsmål opp gjennom årene av folk som lurer på ting om visene og diktene.

Nå har hun og Husby samla all informasjonen de har klart å oppdrive rundt vise- og diktproduksjonen.

– Jeg føler at vi har støvsugd de kildene som er mulig å finne, sier hun.

Viktig å finne originalviser

Bokverket kan virke som nok en visesamling, men det fungerer mer som et oppslagsverk.

– Man kan kronologisk følge utviklingen i forfatterskapet og verkene er satt inn i en sammenheng. Visene som er skrevet til teaterstykker er for eksempel samla og det står forklarende om hvem som synger hva, hvor visa er plassert i stykket og lignende informasjon, sier hun.

Prøysen legger til at dette er informasjon som hun selv har savna. Per Husby, som har stått for innsamling av melodiene, forteller at de har kvalitetssikra materialet nøye.

Elin Prøysen (12.2.14)

BRA: Elin Prøysen er stolt av verket og tror det er en nødvendig samling.

Foto: Kjetil F. Skaug / NRK

– Det har vært viktig å finne ut hva hvilken melodi som er originalen, for dette er viktig dokumentasjon. Samlinga er noe forskere og andre kan jobbe videre med for å systematisere, finne linjer og lignende, sier Husby.

Han forteller at de har tatt med melodier som enkeltvis ikke har så mye å si, men som forteller mye om Prøysens forfatterskap. Datteren Elin Prøysen har ikke mye å utsette på det ferdige produktet.

– Jeg er kjempefornøyd, sier hun.