Over halvparten av prøvene viste at kvaliteten på fisken var tvilsom eller av uakseptabel kvalitet.
Forbrukerrådet har testet fisk fra sju fiskebutikker rundt Mjøsa. En av butikkene som kom dårlig ut er Gjøvik fisk og skalldyr.
– Jeg er overraska. Det viser jo at noe har gått feil denne gangen, sier daglig leder i Gjøvik fisk og skalldyr, Per Olav Nyhus Dorati.
Ingen av prøvene Forbrukerrådet tok fra butikken var av god kvalitet.
– Det er vanskelig å si noe om hvorfor resultatet ble slik. Vi har våre rutiner, men det kan jo ha vært glipp utenfor vår kontroll, sier Dorati.
– Still kritiske fiskespørsmål!
Også regionleder for forbrukerrådet Undis Scheslien er kunde hos Gjøvik fisk og skalldyr.
– Vi må bli mer bevisste. Jeg vil råde alle til å stille kritiske spørsmål når de er i fiskebutikker. Det viktigste er å spørre om fisken er fersk, mener Scheslien.
Undersøkelsen som Forbrukerrådet har gjort viser at hver 5. fiskemiddag som er kjøpt i butikker rundt Mjøsa inneholder uakseptabelt mange bakterier.
– For vårt område var det jo veldig nedslående, for det er ekstremt dårlige resultater for Mjøsregionen, sier Scheslien.
Ikke regna som menneskemat
En av ti middager er ikke regna som menneskemat.
Testen er gjort i sju fiskebutikker i Gjøvik, Hamar, Lillehammer og Raufoss. Fem forskjellige fiskeslag er testa for forråtnelsesbakterier.
– Omtrent halvparten av den fisken vi kjøper er det for dårlig kvalitet på. Store deler av den er helt uakseptabel til menneskeføde, sier Scheslien.
Gjøvik fisk og skalldyr får fersk fisk fra leverandøren hver morgen.
– Vi må gå gjennom rutinene våre og vi må kikke på leddet foran oss, sier Dorati.
Positiv til fiskeprøver
Fiskeforhandler og daglig leder for Knutstad og Holen på Hamar, Kjetil Holen, ønsker Forbrukerrådets prøver i fiskediskene velkommen.
Det er også Knutstad og Holen som leverer fisk til de fleste butikkene rundt Mjøsa.
– Flere tiltak er aktuelle for å sikre at vi kan finne ut hvor det svikter på vegen fra havet til kunden, sier Holen.
Han sier det er viktig å huske på at fisk er et veldig sårbart råstoff som krever en varsom håndtering.