Hopp til innhold

Laila Bokhari: – Pappa tenkte stort

Laila Bokhari hadde en far utenom det vanlige. Nå gir lillehamringen ut bok om sin fars arv og visjon - en barneskole og en teppefabrikk i Pakistan.

Laila Bokhari om ny bok på Lindmo

PÅ LINDMO: Lørdag kveld var Laila Bokhari fra Lillehammer gjest på Lindmo for å snakke om sin nye bok «Arven etter far».

Foto: Lindmo - NRK

For tiden er Laila Bokhari i mammapermisjon fra jobben som statssekretær ved statsminister Erna Solbergs kontor.

Men lørdag kveld var hun gjest på talkshowet Lindmo på NRK1 og snakket om sin fars livsprosjekt som hun og broren har arvet.

Livsprosjektet har nemlig blitt til en bok - «Arven etter far».

Filleryer og skole

Yawar Bokhari

HOVEDPERSONEN SJØL: Yawar Bokhari etterlot seg en stor og viktig arv da han døde. Nå gir datteren Laila ut boka «Arven etter far».

Foto: NRK

Laila sin far, Yawar Bokhari, kom som den første pakistaneren til Lillehammer helt på slutten av 70-tallet. Han hadde blitt forelsket i Britt og tok det store valget om å flytte fra Pakistan.

Han hadde økonomi-utdanning fra London og kunne ikke tro at han ikke skulle få jobb i byen ved Gudbrandsdalens utløp.

De første årene i byen blir vanskelige. Laila Bokhari fortalte på Lindmo lørdag at faren hennes føler seg fremmed i Mjøsbyen og forretningsplanene hans kaster lite av seg.

Til slutt ble løsningen å starte en fabrikk i hjembyen i Pakistan som lagde «norske» filleryer og selge teppene til store norske møbelkjeder. Det viste seg å være en suksessoppskrift.

Hadde en framtidsrettet plan

Laila Bokhari gir ut boka "Arven etter far"

BOK: Det er Gyldendal som gir ut boka «Arven etter far».

Foto: Gyldendal

Men ulikt fra andre fabrikkeiere brukte Yawar deler av overskuddet fra filleryefabrikken til å bygge en skole for fabrikkarbeidernes barn. Skolen vokste fort etter etableringen i 1996, og tilbyr nå utdanning til over 700 elever.

Da Yawar døde på høsten i 2012 arvet Laila og broren Amar det hele.

Skolen har mottatt trusler siden det er kontroversielt å utdanne spesielt jenter i Pakistan. De aller siste samtalene Laila hadde med sin far da han lå på det siste på sjukehuset i Lillehammer, handlet om hvordan de skulle håndtere disse truslene.

– Noe av det siste pappa sa var: Vi skal nedkjempe dette. Ikke gi opp, Laila. Dette er en arv og dette er noe du må føre videre, fortalte Laila på Lindmo lørdag kveld.

Nå gir Laila ut boka «Arven etter far» som handler om farens visjon og livsverk og forteller historien om at hver og en av oss kan skape forandring hvis vi vil.

I fjor var NRK Hedmark og Oppland i Pakistan og besøkte skolen. Se reportasjen fra Lørdagsrevyen her:

Filleryer sikrar pakistanske born utdanning

LAMS-SKOLEN: Skolen i Pakistan er oppkalt etter Laila og Amar Bokhari, og har fått navnet «Laila og Amar Model school» (LAMS).

Flere saker fra Innlandet