Hopp til innhold

Lagrer snø på Beitostølen

Som første skidestinasjon i landet lagrer Beitostølen snø over sommeren.

Beitosprinten

Arrangørene ser mot utlandet og satser på nye metoder for at Beitosprinten 2012, skal avvikles. Her snøfylt og fint fra en tidligere sprint.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

Derfor garanterer de skiåpning i november, skriver Oppland Arbeiderblad.

– 30 ganger 70 meter i utstrekning og åtte meter høy. Denne haugen skal sikre neste Beitosprint, sier arrangementsansvarlig Erik Østli til NRK.

15 000 kubikk snø

– Ideen til prosjektet stammer fra Vuokatti i Finland. Der har de drevet med dette siden 2004, sier Østli.

I løpet av fire dager i påsken ble 15 000 kubikk kunstsnø produsert på Beitostølen.

– 15 000 kubikk er det vi trenger for å lage fem kilometers løype pluss stamplass i forbindelse med Beitosprint.

Dette er nå lagret i en stor haug på skistadion og skal dekkes til med 2000 kubikk sagflis for ikke å smelte bort.

– I Finland, der vi har lært dette, åpner de fast anleggene 23. oktober hvert år. Men vi kan ikke garantere noe da dette første år med et nytt prosjekt. Men blir det meldt vedvarende kulde fra slutten av oktober, legger vi ut snøen, sier Østli.

Marerittet

Beitostølen, som er kjent som et av de mest snøsikre vintersportsstedene i Europa, har de siste årene investert 40 millioner kroner inn i den nye skistadion.

Beliggende 900 meter over havet i norsk november. Man skulle tro snø var en stor selvfølge. Men i fjor ville ikke Kong Vinter spille på lag.

I fjor måtte verdenscupåpningen og Beitosprinten på Beitostølen som kjent avlyses på grunn av snømangelen.

– Vanligvis tilsier klimaet på Beitostølen at vi ska ha kulde nok til å produsere snø inn i sesong, men den sjansen tør vi ikke ta igjen, sier Østli.

20 millioner kroner i tapte inntekter ble konsekvensen – noe som var et hardt slag i ansiktet til næringslivet, idrettslag og Øystre Slidre kommune.

Forsøket på snøproduksjon endte i sørpe. Det var aller første gang i historien Norges Skiforbund måtte avlyse et verdenscuprenn i langrenn.

Forskningsprosjekt

Prosjektet går over fire år. Oppland fylkeskommune har bevilget 900 000 kroner til prosjektet og kommunen har bevilget 200 000 kroner.

– Dette hadde vi ikke klart alene. Til det tjener ikke et lite idrettslag nok. Vi har hatt støtte fra fylkeskommune, kommune, næringsliv og Innovasjon Norge.

I tillegg har Høgskolen i Gjøvik satt i gang et forskningsprosjekt. Økt kunnskap om snølagring skal sikre Oppland som et foregangsfylke innen vinteridrett, også i fremtiden.

– Forskningsdelen er det viktigste. Kunnskapen vi får kan vi formidle til andre skidestinasjoner som ønsker å starte sesongen tidligere enn det de gjør til vanlig.

Nok snø

Nå har arrangørene stålsatt seg for å forhindre at noe lignende skjer neste sesong, og er ikke i tvil om at snøen vil holde gjennom sommeren.

Hvis sommeren 2012 blir god og varm, vil snøhaugen minke med 10 prosent. Blir sommeren fuktig vil 25 prosent av snøen svinne bort. Det vil likevel være nok snø til å lage en fem kilometers sløyfe som kreves for å arrangere Beitosprinten, opplyser arrangørene til Oppland Arbeiderblad.

– Selv om snømengden i haugen blir å minke, er det definitivt nok til å lage skirenn, sier Østli.

Flere saker fra Innlandet