Hopp til innhold

Lærer å føde av finnene

Hvert år får 2000 kvinner som føder  alvorlige skader i endetarmen. Det kan blant annet ødelegge sexlivet. Men i Finland er det annerledes.  

Nyfødt

 

Jordmor Hanne Wika, Lillehammer sykehus
Foto: Stein Schinstad, NRK

Det går på livskvaliteten løs, når endetarmen blir skadd under fødselen. Noen får nesten livet sitt ødelagt.

- I værste fall får kvinnene veldig problemer med luft, med avføring og med sexlivet sitt, sier Hanne Vika, som er leder på fødeavdelingen i Lillehammer.

Tar grep i sluttfasen

I Finland er situasjonen en helt annen. Nå har jordmødrene på Lillehammer sykehus vært i Finland og lært av sine finske kollegaer. Der er det langt færre fødselsskader på grunn av et enkelt grep i sluttfasen av fødselen. 

Tina Pirhonen lærer norske jordmødre fødeslshjelp
Foto: Stein Schinstad, NRK

- Vi hjelper fram barnets hode, sakte og kontrollert, ved hjelp av et enkelt håndgrep. Det er de to siste minuttene av fødeselen det gjelder, når barnets hode kommer fram, sier jordmor Tina Pirhonen

Tabu

Jordmødre på fem sjukehus får nå opplæring i metoden som kan hindre skader i endetarmen under fødselen. Metoden blir trolig vanlig over hele landet om kort tid.

- Det er ikke bra når kvinner midt i 20-årene som har født barn, skal slite med slike skader resten av livet. Mange tør heller ikke snakke om det, ikke engang med fastlegen sin, sier Hanne Wika på Lillehammer sykehus.

Skader i endetarmen og de problemene det fører med seg, er noe som de fleste kvinner ikke tør prate høyt om. Det er et skjult problem, tror jordmor Hanne Wika. .

Prøvde ut

 

Ingrid Johnsen fødte med finsk metode
Foto: Stein Schinstad, NRK

Ingrid Johansen er en av de første som har fått prøve den nye metoden på Lillehammer. Hun fødte en sønn på sjukehuset i Lillehammer tirsdag. Hun og mannen Anders fikk vite at de skulle føde med hjelp av den finske metoden en uke før fødselen.

- Det gikk veldig bra. Jordmødrene var veldig flinke til å forklare hele tida. Vi er veldig fornøyd, sier Ingrid.