Hopp til innhold

Kysset søster - fikk bank

Irakisk skoleelev dømt for vold etter å ha jult opp gutt som kysset søsteren hans.

Det er ikke alltid enkelt for innvandrere å tilpasse seg det norske samfunnet og samtidig ta vare på sin egen identitet og kultur.

Noen ganger ender det med fysisk vold. Glåmdal tingrett dømte nylig en skoleelev fra Irak for å ha banket opp en gutt som hadde kysset søsteren hans.

– Typisk

Lærer Brigitte Himberg jobber med fremmedspråklige elever ved Glåmdal Interkommunale voksenopplæring og har sine tanker om hendelsen.

– Det er jo egentlig typisk at du tar hevn. Han skal passe på søsteren sin og han er kanskje familiens overhode. Det er ikke sikkert far er her en gang. Så han kan være den som har tatt over fars posisjon, sier hun.

– Det er jo tydelig her at det er en mangel på kulturkommunikasjon. Han forstår ikke sin plass og hva som er lov. Han er nok opplært til at kvinner er lavere på rangstigen enn han er, legger hun til.

Kulturforskjeller

I motsetning til mange andre er ikke Brigitte Himberg redd for å kalle en spade en spade i frykt for å bli beskyldt for å diskriminere.

I smeltedigelen av en klasse skal alt fram i lyset. Dommen på 21 dagers betinget fengsel og en bot på 3000 kroner som den hardtslående irakiske storebroren fikk fenger. Kultur, ære og hevn er et hett tema. Jentene blir passet ekstra godt på i hjemlandet, forteller en av elevene.

– Ja, slik er det i hjemlandene våre men ikke her i Norge. Vi har en helt annerledes kultur, sier eleven.

Flere overraskelser

Stemningen i klassen er helt klar. Men det er bare menn som vil ytre seg. De fordømmer å bruke vold for å forsvare familiens ære. Men i sine ti år som lærer for fremmedspråklige har Brigitte Himberg fått seg noen overraskelser i synet på menneskeverd.

– Noen synes det er dumt at de ikke får lov til å slå barna sine. De mener det er en del av oppdragelsen. Noen mener de har rett til å slå kona si, fordi hun er deres eiendom. De har kjøpt og betalt henne. At dette ikke er greit er noe de må lære av kulturen vår, mener Himberg.

Flere saker fra Innlandet