Hopp til innhold

Fikk bot på 8000 kroner på skitur: – Jeg ble satt ut

Anne Kristin Irgens var på skitur med sine to hunder i Rondane da hun ble hentet inn av to snøskutere. Det endte med bot.

Anne Kristin Irgens og hennes to retrievere

TURGLAD: Anne Kristin Irgens og familien har tilhold i Bergen, men har hatt hytte i Rondane i 40 år. Hun og de to hundene Luna og Gaja er glade i å være på tur i fjellet.

Foto: Privat

Det var i mars at hundeeier Anne Kristin Irgens var ute på skitur med sine to hunder i Rondane. Familien har hatt hytte i området i 40 år.

Saken ble først omtalt av Gudbrandsdølen Dagningen.

På skituren slapp Irgens hundene løs fra båndet, og lot dem løpe ved siden av henne i skutersporet hun gikk i. Sporet var ved siden av de oppkjørte skisporene.

Etter noen kilometer i stillhet hørte hun lyden av snøskutere. Det var surt vær, og Irgens hadde ikke møtt andre folk på turen.

De to skuterne kom over på vår side i løypa, så vi flyttet oss over på andre siden. Hundene mine er lydige, og jeg fikk dem til å sitte ved siden av meg, og vi ventet på at kjøretøyene skulle passere, forklarer Irgens til NRK.

Brøt loven

I stedet stoppet skuterne, og mannen på den fremste skuteren stoppet.

– Han hadde lue med påskrift Viltforvaltningen eller noe i den dur, og forklarte at det var forbudt med løse hunder i løypa, forklarer Irgens.

Gaja og Luna

Hundene Luna og Gaja.

Foto: Privat

Irgens ble svært overrasket over å få høre at det var forbudt med løse hunder i løypene.

– Det er jo ikke båndtvang på fjellet i mars, svarte hun til de to skuterførerne.

«Nei, men i løypene var det forbudt – eller i hvert fall i denne løypen», fikk hun til svar, forklarer Irgens.

Hun fikk så vite at regelen ikke bare gjelder i skiløypene, men også 150 meter utenfor løypene.

«Det blir nok en liten bot», sa mannen, ifølge Irgens.

Hun spurte hvor stor den ville bli, spurte jeg.

«Nei, bare som en liten fartsbot», fikk hun til svar.

Forelegget Anne Kristin Irgens fikk av politiet

BOT: Her er bilde av forelegget Irgens fikk etter skituren.

Foto: Privat

En uke senere åpnet hun postkassen og fant et brev fra politiet Innlandet. Innholdet i konvolutten var to forelegg på 4000 kroner på hver av hundene. Det er politiet som bestemmer beløpet lovovertrederne må betale.

– Årets påske blir ikke i Rondane, som den har vært de siste 30 årene. Både lommeboken og lysten sier at vi får holde oss vestpå, sier hundeeieren.

– Må følge reglene

Fjelloppsyn og daglig leder i Sel Fjellstyre, Per Erik Sannes, var en av de to skutersjåførene som stanset Irgens.

Sannes forteller til NRK at de har fått mange klager på folk som ikke overholder båndtvangen, og at kommunen har vedtatt en forskrift som sier det er forbudt å ha hunder løs i eller i nærheten av skiløyper.

Han er klar på at det ikke var aktuelt å se mellom fingrene i saken.

– Det nytter ikke å kjøre for fort selv om du er alene. Vi har den tankegangen der, og det er likt for alle, sier Sannes.

Videre forklarer han at de ikke kjører rundt på skuter for å kontrollere båndtvang, men at de var på vei tilbake fra et annet oppdrag da Irgnes regelbrudd ble oppdaget.

– Kan du forvente at turister skal vite om slike særegne regler i kommuner?

– Det er skilt som varsler om båndtvangen på aktuelle parkeringsplasser i området. Dessuten er det ikke uvanlig at kommunene har ulike regler utover de generelle retningslinjene for båndtvang. Det er noe hundeeiere burde tenke på, mener Sannes, som selv har hund.