Hopp til innhold

Kvinne dømt for 47 nettbedragerier

Kvinnen i 30-årene brukte Facebook og Finn.no for å lure enkeltpersoner for flere tusen kroner.

svindel mobil

NETTSVINDEL: Denne personen påstår å ha blitt utsatt for svindel av den tiltalte kvinnen.

Foto: Sindre Auståker Johansen / NRK

En lang rekke mennesker trodde de kjøpte mobiltelefoner, konsertbilletter og andre brukte varer på nettet. De betalte inn penger, men så aldri noe til varene.

Nå er kvinnen som stod bak bedrageriene dømt til fengsel.

Kvinnen har hele tiden nektet sttraffskyld. I retten hevdet hun at det var flere tidligere samboere som stod bak lovbruddene.

Gjøvik tingrett trodde ikke på hennes forklaringer.

– Jeg ville bli arrestert

Kampen for å få kvinnen til retten, har pågått i flere år. Den har Reidar Nyberg vært frontfigur for.

Reidar Nyberg

ENGASJERT: Reidar Nyberg har i mange år hatt et stort engasjement for saken.

Foto: Sindre Auståker Johansen / NRK

– Det begynte med en håndfull venner som tok kontakt, og lurte på om jeg visste hvem hun var. De fortalte om tusenvis av tapte kroner over nett, for varer de aldri fikk, sier han.

Dobbelt så mange anmeldelser har gått veien gjennom byråkratiet. Men politiet har valgt å henlegge en rekke saken for å beskjære saken. En såkalt «prosessøkonomisk avgjørelse».

Retten kom fram til en dom på fengsel i 72 dager, der 36 dager er gjort betinget. Hun må betale ofrene full erstatning, som samlet ligger på 73 945 kroner.

I dommen inngår en promillekjøring som hun har tilstått.

Kvinnen har ennå ikke tatt stilling til om dommen skal ankes. Forsvarer, Arne Birger Krokeide, sier til NRK at han ikke kommer til å snakke med sin klient før etter helgen og dermed ikke har kommentar til dommen.

Reidar har i mange år forsøkt å si ifra på vegne av folk som påstår at de har blitt svindlet, men til liten nytte.

Du sitter igjen med en vond følelse, at det er litt din egen feil. Hvordan kunne jeg være så dum?

Offer, bedratt for kjøp av mobil til flere tusen

Det begynte med at han startet en Facebook-gruppe for folk som mente de hadde blitt svindlet. Den vokste raskt med flere titalls personer, spredt over hele Norge. Etter å både ha engasjert advokat på vegne av dem som tok kontakt med han, og personlig skrevet brev til myndighetene, uten gjennomslag, gikk Reidar hardere til verks.

– Jeg møtte opp på politikontoret, var høylytt og utagerte skikkelig. Håpet var faktisk å bli arrestert, så kanskje de ville høre på meg for en gangs skyld. Men nei, da.

At disse sakene blir nedprioritert, er politiet åpne om.

– Politiet bruker vanligvis ikke ressurser på slike saker, sa aktor Elena Lindstad i retten.

Når det ble omfattende som i denne saken, kom de likevel dit.

Hengte opp varselplakater av den dømte

Retten peker blant annet på fellestrekk for gjentagende skrivefeil i meldinger til ofrene, som en del av bevisgrunnlaget mot kvinnen. Flere bevis som tyder på at en kvinne skal stå bak, gjør det ifølge dommen usannsynlig at tre menn skal ha utført bedrageriene.

Etter tiltalebeslutningen skal nettbedrageriene skjedd i toårsperioden 2016–2018. I retten omtales det plakater som i denne perioden dukket opp i lokalmiljøet, der kvinnen ble utpekt «storsvindler».

Det var Reidar som sto bak.

Reidar Nyberg

FRUSTRERT: – Folk fra hele Norge, ja flere verdensdeler til og med, har kontaktet meg og dokumentert svindelen. Noen må stå opp når ting ikke blir gjort, sier Reidar Nyberg fra Reinsvoll i Oppland.

Foto: Sindre Auståker Johansen / NRK

– Noe måtte gjøres. Nå har det endelig kommet en dom i hvert fall, sier han.

Aldri før har flere anmeldt bedrageri i Norge. I 2018 ble det registrert 16 800 personofre for bedrageri. Antallet var hele 19 prosent flere enn i 2017. Når politiet ikke nødvendigvis prioriterer slike saker, hva kan du gjøre for å unngå å gå i fella?

Se faktaboks:

Flere saker fra Innlandet