Hopp til innhold

Kunsten å gi mer f...

Hver femte student sliter med alvorlige psykiske plager. Jussforeningen ved Høgskolen i Lillehammer spør medstudenter om de bør gi mer blaffen.

Fra filmen "Flink pike"

FRA FILMEN: «Flink pike – en feelgood-film om depresjon»

Foto: Medieoperatørene

Kaia Maartmann

PRESS: Kaia Maartmann tror at mange unge føler et sterkt press og høye forventninger.

Foto: Elin Fossum / NRK

Kaia Martmann går siste året ved jusstudiet på Høgskolen i Lillehammer. Hun synes det er bra at jussforeningen ved skolen tar opp dette problemet.

– Jeg tror ikke det var så hardt press på de unge før. I tillegg til gode karakterer forventes det at du har verv ved siden av skolen, du må være med på det sosiale, ha mange venner og være aktiv på sosiale medier, sier Maartmann.

Maartmann mener dette presset kan være både positivt og negativt.

– Det positive er at det driver deg til å gjøre det bra på skolen. Men presset kan også bli for stort, sier hun.

Holder et uperfekt foredrag

Det mener også jussforeningen ved skolen. De har invitert regissør Solveig Melkeraaen, som sammen med sin regiassistent Lars Joakim Ringom, vil dele sine erfaringer med kunsten å gi faen. Sjøl kaller de det også et uperfekt foredrag.

– Var en flink pike til det sa stopp

Solveig Melkeraaen
Foto: Elin Fossum / NRK

Melkeraaen hadde laget mange prisbelønte kortfilmer og var midt i en hektisk karriere da depresjonen slo til for fullt.

– Jeg la så hardt press på meg sjøl, og det var også et ytre press. Til slutt sa det stopp, jeg fikk angst og ble alvorlig deprimert, forteller Melkeraaen.

Etter å ha fått elektrosjokkbehandling og blitt bra, fant hun ut at hun ville lage film om sin egen sykdom, «Flink pike – en feelgood-film om depresjon». Men under innspillingen ble hun syk, igjen.

– Filmen handler også mye om det å være pårørende til noen som er psykisk syk, sier Melkeraaen.

Når halvparten av Norges befolkning på ett eller annet tidspunkt vil oppleve angst, depresjon eller en annen form for psykisk lidelse, og man legger til de pårørende, så er det veldig få som ikke blir berørt av dette.

Solveig Melkeraaen, regissør

– Jenter vil være flinke i alt

Hver femte student sliter med alvorlige plager – blant jentene så mange som én av fire. Tallene, som er hentet fra en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup i 2014, viser at omfanget av psykiske plager har økt hos begge kjønn.

Hvorfor tror du flere jenter enn gutter blir rammet av dette?

– Det er også veldig mange flinke gutter. Men jeg tror at gutta ofte er bedre på å innse at de ikke kan være flinke i alt. Vi jenter ønsker å være flinke på så mange områder, sier Melkeraaen.

Jeg er nok fortsatt en flink pike, disse mønstrene sitter hardt. Men jeg tror jeg har bedre på å ikke være flink på alle områder, jeg har blitt flinkere til å gi f... i enkelte ting.

Solveig Melkeraaen, regissør

Ønsker å gi håp og trøst

Melkeraaen håper at filmen bidrar at man stopper litt før, før man blir så syk som hun ble.

– I tillegg ønsker jeg å gi håp og trøst til de som opplever lignende ting som det jeg har gjort. Det går an å komme seg gjennom vanskelige ting, og til og med lære av det, sier hun.

Dokumentarfilmen «Flink pike – en feelgood-film om depresjon» har premiere på norske kinoer 10. oktober.

Se Østnytt-innslag:

Jussforeningen ved Høgskolen i Lillehammer spør medstudenter om de bør gi mer blaffen. På Verdensdagen for psykisk helse i dag satte de fokus på mental helse og usunt stress. 
Utfordringen er å føle seg god nok, mener de. I dag markerer de Verdensdagen for psykisk helse.

Se trailer her:

Regi: Solveig Melkeraaen

Flere saker fra Innlandet