Hopp til innhold

Kundene vil ikke ha ”burhøns”-egg

Over natta falt salget med en fjerdedel da eggekartongene ble merket med ”egg fra burhøns”. Dyrevernerne vil nå at all mat fra dyr skal merkes med hvordan dyrene har hatt det.

Reportasje om merking av egg. Merking med "burhøns" ga salgsnedgang - kundene vil ikke ha egg fra burhøns.

'Burhøns'-merking ga salgsnedgang. Kundene vil ikke ha egg fra burhøns.

Alexander Schjøll, SIFO

Alexander Schjøll i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) står bak undersøkelsen.

Foto: Ketil Kern / NRK

I en fersk rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) konkluderes det med at forbrukerne ikke kjøper flere egg dersom egg fra økologiske høner merkes med at dyra har det godt – og at dyrevelvelferden er god.
– Over en periode på noen uker før jul fikk eggene fra økologiske høner ekstra positiv merking i to Rema-butikker, men det ble ikke solgt flere egg, forteller stipendiat Alexander Schjøll ved SIFO.

Design som på røykpakker


Men da eggekartongene med egg fra burhøns i en periode ble merket med ”egg fra burhøns”, falt salget over natta med en fjerdedel.
Disse eggekartongene ble solgt i noen måneder på Remas butikker, før Rema sluttet å selge egg fra burhøns fra 2012.

Advarselstekst

På pakken ble kundene advart mot dårlig dyrevelferd – og salget stupte.

Foto: Ketil Kern / NRK

Eggekartongene lignet designen til røykpakker i Europa. Med stor, hvit skrift på svart bunn sto det at eggene kommer fra burhøns – og på pakken sto det også en advarsel om at ”burhøns lever i bur med liten mulighet til å bevege seg fritt”.

Les hele rapporten fra SIFO, som du kan laste ned her

– Må skremmes


– Negativ merking fungerer. Det virker som at nordmenn har høy tillit til dyrevelferd. Derfor må de skremmes til å forstå når dyrevelferden er dårlig, sier Alexander Schjøll ved SIFO.
SIFO-forskeren mener at også andre dagligvarer som er basert på dyr kan merkes på emballasjen med hvordan dyrene har hatt det mens de levde.
– Både melkekartonger, kotelettpakker og andre matvarer kan ha en boks med informasjon om hvordan dyrene har hatt det, sier Alexander Schjøll.

Les mer: - Burhøns har det best


– Kjempeinteressant

Live Kleveland, Dyrevernsalliansen

Live Kleveland i Dyrevernsalliansen vil at all mat fra dyr skal merkes med hvordan dyrene har hatt det.

Foto: Ketil Kern / NRK

Undersøkelsen er utført for Dyrevernsalliansen og deres internasjonale samarbeidspartner World Society for the Protection of Animals (WSPA).
Jurist Live Kleveland i Dyrevernsalliansen mener SIFO-undersøkelsen dokumenterer at forbrukerne må informeres – spesielt om negativ informasjon.
– Undersøkelsen er kjempeinteressant. Med enkle tiltak kan dyrevelferden bedres drastisk, sier hun.
– Dessuten koster det ikke noe å gjennomføre en slik merking.

Vil ikke merke


Halvparten av eggene som selges i butikken kommer fra burhøns, mens resten kommer fra frittgående høns eller økologiske høns.
Nortura er Norges største eggprodusent. De vil foreløpig ikke merke egg fra burhøns med at de kommer fra burhøns.
– Vi forholder oss til regelverket, og vi er åpne om produksjonsformene våre. Merking av alle våre produkter vurderes for øvrig fortløpende, sier informasjonssjef Ellen Flø Skagen.


Flere saker fra Innlandet