Kulda setter en stopper for blomsterhandelen

Men blomsterhandler Hanna Lunde forventer stor pågang til hagesenteret når finværet endelig kommer.

Hanna Lunde

Hanna Lunde gleder seg til godværet, da venter hun et lass av kunder.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det meldes om den kaldeste våren på 40 år.

For blomsterdamene på Lillehammer føles det også som den treigeste. Kundene tør ikke ta sjansen på å kjøpe blomster i dette været, så det blir mye venting i butikken.

– Det er den kaldeste våren jeg har vært med på i denne bransjen her. Vi skulle hatt mange flere kunder akkurat nå, men før sola titter frem er det bare stemor og fiol som tåler været, sier Hanna Lunde.

Kommer til å eksplodere

Men det er ikke sikkert de venter forgjeves. For til helgen ser det ut som om Hedmark og Oppland kan komme opp i et tosifret varmegrader igjen. Akkurat i tide før 17. mai.

– Når godværet kommer blir det en eksplosjon av kunder her. Vi kommer til å få masse å gjøre, sier Lunde.

Dere ser frem til det?

– Ja absolutt. Vi har sett frem til det lenge, for det har vært altfor kaldt, det er jo nå på våren det kjøpes mest blomster. Vi har nå vært inne så lenge så vi er klar for å kose oss ute, sier Lunde.

Hanna Lunde

TOMT UTE, TOMT INNE: Været har gitt folk i Hedmark og Oppland en brems i blomsterhandlinga.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Dekk til blomstene eller bær dem inn

Også i Hamar er det for kaldt for blomsterhandel. Få blomstene inn er tipset til Therese Svendsen Dalbakk som er blomsterselger i byen.

– Vi har jo lyst til å ha det pent på dagen, så man må enten bære inn blomstene eller legge noe over på kvelden, foreslår hun.

Når varmegradene spiller på lag, så er hun klar på hva slags blomster som bør kjøpes inn før nasjonaldagen.

– Fargene aubergine sort-toner og litt grå/grønt er trendy. Ha store punkter med farger, istedenfor masse småpunkter med all verdens farger. Aubergine og lys rosa er en veldig fin sammensetning i år, mener Dalbakk.