Kritiske til rovviltgjerde

To dyrevernorganisasjoner anmelder Fylkesmannen i Hedmark for håndteringa av rovdyrgjerdet i Grue.

Rovdyrvennene mener Fylkesmannen ikke har gjort jobben sin. Dessuten mener de at norske regler for rovdyrgjerder må forandres.

– Sauen skulle vært sanket

Stein Arnesen i FFU (Fellesorganisasjonen for ulv) sier sauen skulle vært sanket når det viste seg at det var hull i gjerdet. I følge Arnesen var det mulig for rovdyrene å komme seg gjennom gjerdet på en strekning på 2,5 kilometer. – Dermed ble beitet et eneste stor matfat for rovdyrene, sier Arnesen.

Har laget gjerderapport

Benny Amberin, Odd Holen, Sven-Olov Löfgren, og Varg Anna Ollsson
Foto: Dag Bjørndahl

Sist lørdag var to svensker på befaring langs rovdyrgjerdet. Disse har sammen med organisasjonene FFU, og Rovdyrdebatt.org, laget en rapport om tilstanden til gjerdet, og denne rapporten er grunnlaget for anmeldelsen av fylkesmannen.

Klager på mye

Rovdyrvennene mener det er mye kritikkverdig med gjerdet. De mener det har vært for liten spenning, steiner og trær langs gjerdet har gjort det mulig for rovdyr å komme over, og portene har hatt store åpninger.

Rovdyrgjerde

Rovdyrgjerdet har både gode og dårlige partier.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Tar anmeldelsen til etterretning

Fylkesmannen vil ikke foreta seg noe i saken - forløpig. Jørn Berg, som er miljøverndirektør hos fylkesmannen, sier de registrerer anmeldelsen og tar den til etterretning. – Vi får se hva slags behanling anmeldelsen gir, sier Berg.