Kritisk til rettsoppgjøret etter Utøya

Torill Hansen fra Raufoss er kritisk til rettsoppgjøret etter massakren på Utøya. Hun reddet nærmere 40 ungdommer i sikkerhet, men mener hun ikke får det rettsoppgjøret hun har krav på.

Torill Hansen

Torill Hansen plukket opp nesten 40 ungdommer fra vannet under Utøya-massakren.

Foto: NRK

Torill Hansen var gjest på Utøya camping da det forferdelige skjedde på AUFs sommerleir den 22. juli.

Hun la ut med egen båt fra campingplassen, for å plukke opp livredde ungdommer som hadde kastet seg i vannet for å unngå terroristens kuler. Nærmere 40 ungdommer klarte hun å redde i sikkerhet, til tross for at hun var redd for å bli skutt selv.

Før helga ble hun kåret til "Årets modigste kvinne" av magasinet Tara.

Etterforsker ikke drapsforsøkene

Men selv sliter hun i etterkant, med tanker om de hun ikke fikk plass til i båten.

Og nå frykter hun, og flere andre som hjalp til, at de ikke får del i rettsoppgjøret, slik de har krav på.

Politiet vurderer å ikke etterforske alle drapsforsøkene, bare drapene, og det betyr i så fall at Torill Hansen og mange av de andre som hjalp til, ikke blir del av rettssaken.

– Jeg overlater til advokaten min å uttale seg om det. Men jeg syns at alle skal ha mulighet til å få sin sak fram. Det skal ikke være et A-lag og et B-lag, sier hun.

Redd for å bli skutt selv

Den 22. juli skulle Torill Hansen fra Raufoss feire bursdagen til datteren som ble 10 år. Hun hadde ordnet til selskap i forteltet og satt og pratet da de hørte skyting på Utøya.

– Jeg tenkte ikke så mye. Det kunne kanskje være fyrverkeri. Men faren min jobber i Nammo på Raufoss og hørte med en gang at det var skarp ammunisjon, sier Torill.

De gikk ned til brygga. Der hørte de ungdommene skrike og så at de la på svøm. Sammen med en nabo la hun ut i en ukjent båt og hentet ungdom som lå i vannet.

– Det var veldig fælt. Vi kjørte en ukjent båt, vi var redde for å gå rundt og vi var redde for å bli skutt vi og, sier Torill Hansen.

Det at de måtte si stopp, det er ikke plass til flere, og snu og kjøre inn til land, var det verste.

– Det var grusomt og det verste jeg noen gang har opplevd, sier hun.

– Stor glede å få pris

Nå har hun det svart på hvitt, at hun er "Årets modigste kvinne". SE VIDEO:

Video Kåret til Årets modigste kvinne

Kåret til Årets modigste kvinne

Det er leserne av magasinet Tara som har nominert kvinner til prisen, og Torill Hansen ble valgt ut av en jury som blant annet besto av Karita Bekkemellem, Mona Grudt, Astrid Gunnestad og Mari Maurstad.

– Det hadde jeg ikke regnet med. Det er første gangen Tara har en sånn pris, så dette er veldig stort, sier Raufoss-kvinnen.

Nå overlater hun til advokaten sin å jobbe for at hun og andre som var i livsfare under Utøya-massakren, får ta del i rettsoppgjøret mot terroristen.

Flere saker fra Innlandet