Krigshelt hedres av forsvarsministeren

Norges eneste gjenlevende Milorg-leder fylte 100 år.

Wilhelm og Synnøve Molberg Nilssen

KLARE FOR FEIRING: Wilhelm Molberg Nilssen sammen med kona Synnøve før festen.

Foto: Kurt Johan Sivertsen / NRK

Gjestene er klare for feiring av 100 år gamle Wilhelm Molberg Nilssen

STASELIGE GJESTER: Det står ikke på prominente gjester når Norges eneste gjenlevende Milorg-leder fyller 100 år.

Foto: Kurt Johan Sivertsen / NRK

Både forsvarsministeren og stortingspresidenten er med på bursdagsfest når Wilhelm Molberg Nilssen fyller år. Fra fra 1943 til 15. juli 1945 var Molberg Nilssen distriktssjef for det militære motstandsarbeidet i Gudbrandsdalen og Lillehammer, distrikt 23. I dag er han den siste gjenlevende distriktslederen i hjemmestyrken Milorg.

Klokka 18 i kveld begynte den storstilte feiringen av krigshelten i Lillehammer. I tillegg til nær familie og venner, forsvarsministeren, stortingspresidenten og ordføreren var festen åpen for alle som ville være med å hedre Molberg Nilssen.

– Du store min! Det er så hyggelig at alle kommer for å feire sammen med meg, sa jubilanten selv før festen begynte.

Avvæpnet tyskerne

Wilhelm Molberg Nilssen og Espen Granberg Johnsen

FEIRER MED ORDFØREREN: Jubilanten, Wilhelm Molberg Nilssen, hilser på Lillehammer-ordfører Espen Granberg Johnsen.

Foto: Kurt Johan Sivertsen / NRK

Wilhelm Molberg Nilssen var lærer ved Lillehammer gymnas, befalsutdannet og drev motstandsarbeidet ved siden av skolearbeidet. Ved krigens slutt stod omtrent 1.000 menn klare for utrykking, og Molberg Nilssen skal ha vært sjef da 10.000 tyske soldater ble avvæpnet, uten at det ble løsnet skudd, mot slutten av krigen.

– Jeg husker så godt frigjøringsdagen den 8. mai. Jeg husker for så vidt da vi ble okkupert den 9. april også, men det er ikke noe tema på denne store festdagen, sier Molberg Nilssen, som hadde dekknavnet «Lilleby».

– Avgjørende for vår frihet

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide var en av flere som talte til jubilanten under fredagens fest. Hun sa at innsatsen til Molberg Nilssen og de andre i motstandsbevegelsen var helt uvurderlig.

– Det de gjorde under okkupasjonen var helt avgjørende for at vi ble et fritt land igjen. Og jeg tror ikke vi som lever i dag helt forstår hvor mye mot det krevde å kjempe slik de gjorde, sa Søreide, som kunne røpe at gaven fra statsråden var en vinterkamuflasjeuniform med navnet hans.

Tenker på kameratene

100-åringen ligger på ingen som helst måte på latsiden selv om alderen nå er tresifret. Med daglig mosjon sørger han for å holde seg i form. Og i bursdagsgave fra Lillehammer skiforening fikk han et par ski og en ryggsekk, som nok kommer til å bli flittig brukt på fremtidige turer.

– Hva tenker du om du er den eneste gjenlevende av Milorg-lederne?

– Det er merkelig. Jeg tenker stadig vekk på kameratene mine. Jeg var den heldige som fikk leve lengst.

Se video fra feiringen:

Krigshelt hedres av forsvarsministeren