KrF-ere kan avgjøre ordførervalg

Over 400 KrF-ere uten KrF-lister i Gran og Lunner kan avgjøre ordførervalgene, mener valgkommentator.

Jon Helge Lesjø

Jon Helge Lesjø tror at KrF-ere uten eget parti kan avgjøre ordførervalget i Gran og Lunner.

Foto: Simen Sveen / NRK

KrF hadde under lokalvalget i 2007 over 200 stemmer i både Gran og Lunner, men har måttet gi opp å stille lister i 2011.

– Ut fra stemmetallene og ordførersituasjonen i de to kommunene er det ikke utenkelig at KrF-velgere på leting etter nytt parti kan være avgjørende for ordførervalget, sier samfunnsforsker Jon Helge Lesjø ved Høgskolen i Lillehammer.

KrF minste parti

Anne Marie Bagstad Jøranli

Anne Marie Bagstad Jøranli.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Leder i Oppland KrF, Anne Marie Bagstad Jøranli, legger ikke skjul på at situasjonen er «krevende» etter at så mange lokalpartier ikke har klart å stille lister.

Oppland KrF har nå rene lister i bare 9 av 26 Opplands-kommuner. I tillegg er det felleslister i Søndre Land og Vestre Slidre. Dermed er partiet blitt mindre enn Venstre.

Nesten borte i Valdres og Hadeland

Det er ingen lister på Hadeland lenger, og i Valdres er det kun liste i Sør-Aurdal, i tillegg til samarbeidet med Bygdelista i Vestre Slidre.

– KrF har hatt en vanskelig periode helt siden det urolige og dramatiske valget i 2003, og har siden da ikke klart å komme tilbake til sitt gamle nivå. I tillegg har jo Hedmark og Oppland tradisjonelt vært svake fylker for KrF, sier Lesjø.

Forgubbing

– Partiet har også et stort rekrutteringsproblem. Det er en sterk overrepresentasjon av eldre og tilsvarende svak deltakelse fra de unge. Dette gjelder både tillitsvalgte og velgere, og er illevarslende for partiet.

– Har ikke klart omstilling

– Hva er den ideologiske bakgrunnen for dette?

– De har ikke klart omstillingen fra å være et protestparti mot sekularisering til å bli et moderne folkeparti på kristent grunnlag.

Lokale personvalg

Fylkesleder Anne Marie Bagstad Jøranli vil ikke gi noe klart svar på hva hun anbefaler Krf-sympatisører i disse kommunene å stemme.

– Det er alltid mye personvalg i norske lokalsamfunn, og det vil variere veldig fra kommune til kommune hva de tidligere Krf-velgerne har som sitt andrevalg. Min oppfordring er nå likevel at de finner lista til fylkestingsvalget.