Hopp til innhold

Krever avklaring om ansvarsfordeling

Stadig flere redningsoppdrag setter Røde Kors under press. Organisasjonen ber nå myndighetene og turistnæringen om å ta tak.

Røde Kors

MANGE OPPDRAG: Røde Kors frivillige gjennomførte lørdag vinterøvelse i vinterfjellet.

Foto: Juliane Kravik / NRK

2016 var et rekordår for Røde Kors. Frivillige fra organisasjonens hjelpekorps rykket ut 1641 ganger i løpet av året, mot 984 utrykninger i 2015. Det er en økning på 60 prosent.

Generalsekretær i Røde Kors

ØKNING: Generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland forteller om stadig flere søk- og redningsoppdrag.

Foto: Juliane Kravik

– Vi ser en enorm økning i antall oppdrag. Stadig flere turister vil ut i norsk natur og vi ser samtidig at de er dårlig forberedt, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland.

Trolltunga i Hordaland har utmerket seg som stedet med flest redningsoppdrag. Også Romsdalseggen og Besseggen opplever økning.

Redningsoppdrag ved populære turistmål

Trolltunga

Besseggen

Romsdalsenggen

2015

23

13

4

2016

42

22

6

2014

4

12

-

Krever avklaring om ansvarsfordeling

Røde Kors mener det økende antallet turister i den norske fjellheimen bør følges opp av bedre samarbeid. Nå etterlyser organisasjonen en prinsipiell avklaring om ansvarsfordeling.

– Det er i dag ulike oppfatninger om hvem som har hovedansvaret for det forebyggende arbeidet knyttet til turisme og sikkerhet, og vi ber derfor myndighetene om å avklare dette, sier Apeland.

Røde Kors frivillige stiller opp gratis og bruker egen fritid og arbeidstid på å hjelpe andre. Dersom utviklingen i økte redningstall fortsetter, frykter Røde Kors de frivillige ikke lenger orker å stille opp.

– Våre frivillige hjelpemannskaper blir utslitt og vi er nødt til å ha et bedre samarbeid med andre aktører sånn at vi kan opprettholde den gode hjelpeinnsatsen.

Informasjon er avgjørende

Statssekretær Thor Kleppen Sættem fra Justis- og beredskapsdepartementet sier samarbeidet mellom frivillige og offentlige myndigheter i dag er godt.

Statssekretær

TAKKNEMLIG: tatssekretær Thor Kleppen Sættem fra Justis- og beredskapsdepartementet sier Norge ikke hadde klart seg uten frivillige krefter.

Foto: Juliane Kravik / NRK

– Vi vet mange har tunge belastninger. og at det er dyrt for hjelpekorpset å gjøre arbeidet sitt. Myndighetene gir mye til redningsarbeid, men vi vil se på om vi må bidra med mer midler i fremtiden. Det blir viktig når behovet øker, sier Sættem

Ifølge statssekretæren er bedre informasjon avgjørende.

– Det er utrolig viktig for oss at turist- og reisenæringen tar ansvar og sørger for at kunnskap om hva det vil si å ferdes i norsk natur brer seg ut. Det verste ville være om vi opplevde alvorlige ulykker i fjellheimen. Det ville ikke være god reklame for turistene.

Arbeidsgiverne betaler

Røde Kors har ikke tall på hvor mye redningsaksjonene i 2016 har kostet. Hvem som har tatt store deler av regningen er imidlertid klart.

– Næringsliv og turistnæring må stille opp med mye informasjon og så må myndighetene bidra sånn at arbeidsgiverne ikke blir skadelidende når de slipper sine arbeidstakere ut på redningsoppdrag, sier Apeland.

– For i dag er det mange arbeidsgivere som betaler kostnadene for redningsoppdrag. Det å støtte arbeidsgiverne kan være en viktig hjelp i årene fremover.

Det er behov for bedre samarbeid mellom beredskapsorganisasjoner, reiselivsnæringen og myndighetene for å sikre trygg ferdsel i norsk natur. Det er en av konklusjonene i en ny rapport fra Røde Kors.
For mer info: https://www.nrk.no/ho/krever-avklaring-om-ansvarsfordeling-1.13360161

Flere saker fra Innlandet