Hopp til innhold

Kreftsjuk løp sju maraton på 13 dager

Gjøvik (NRK): – Det er fantastisk å ha klart det, sier lege og løper Øyvind Torp, som mener han har funnet en oppskrift på å takle kreft.

Øyvind Torp løper med Mjøsa i Bakgrunnen

Årets Opplandslege: Sammen med forfattervennen Geir Stian Ulstein ga han tidligere i år ut boka «Selvforsvar mot kreft» Ti grep du selv kan ta. 

Foto: Privat

Fastelegen i Vestre Toten ble kreftpasient for tre år siden. Han har brukt trening og kosthold aktivt i kampen mot sykdommen.

Nå vil han hjelpe kreftsjuke med gode råd.

– Etter at jeg ble syk ble det viktig for meg å ha et mål og da dukket drømmen opp, sier Øyvind Torp (42).

Øyvind Torp ved rostadion i Brest i Hviterussland

Sliten: Det tar på å løpe 42,195 km annenhver dag i brennende hete. Øyvind Torp ved rostadion i Brest i Hviterussland.

Foto: Kim Gustavsen/Alf Rosseland

- Satt på kontoret og så svulstene

Drømmen kan virke vill for de fleste, ikke minst for en kreftsjuk. Den handlet om å løpe sju maratondistanser på 13 dager.

Drømmen, som så ble et mål, fikk han da han for noen år siden leste boka «Born to Run ». Der stod det om Mensen Ernst. Den norske løperlegenden skal i 1832 ha løpt fra Paris til Moskva på fjorten dager. 190 kilometer i døgnet.

Avsnittet gjorde inntrykk på Øyvind, og han fikk lyst å løpe i Ernts sine fotspor mellom Paris og Moskva.

Men så ble han syk.

– Jeg satt på legekontoret og så på mitt eget MR-bilde. Det viste kreftsvulster i bukspyttkjertelen. Utbredte forstørrede lymfeknuter i buken. Svulst i et ribben. Ute på gangen ventet nye pasienter.

Den da 39-årige ektemannen og pappaen til to barn trodde han hadde om lag ett år igjen å leve.

Tok grep

Øyvind Torp

Ta grep: Løping og trening er en viktig del av strategien min for å holde meg frisk, sier fastlege og spesialist i allmennmedisin, Øyvind Torp fra Gjøvik. Han fikk en alvorlig kreftdiagnose.

Foto: Kim Gustavsen/Alf Rosseland

Men han kjente behov for å sjøl gjøre noe aktivt.

Han dukket ned i medisinsk forskning . Han fant små og store tiltak, som hver for seg og til sammen kan ha effekt mot kreft.

Med operasjoner, trening og kosthold kjempet han på. Ett år etter operasjonene stod han på startstreken i Berlin maraton. Men han ga seg ikke der, nå var det tid for å forfølge drømmen.

Og sommeren 2018 står Øyvind Torp og kompis Geir Stian Ulstein på asfalten i Paris.

– Vi hadde drømt om denne turen, men så kom sjukdommen til Øyvind, som gjorde at vi begynte å si at dette var noe vi måtte gjennomføre, sier Ulstein.

Nå er turen samlet mellom to permer i boka «Løperkongens skygge»

Den kritikerroste forfatteren av bøkene Drømmenes fjell og Tour DØ France, sier det er blitt en litterær løpebok gjennom Europas historie.

Øyvind Torp og Geir Stian Ulstein på krigskirkegården i Verdun i

Blodig historie: Øyvind Torp og Geir Stian Ulstein løp over et kontinent fylt av blodig historie. Her på krigskirkegården ved Verdun, der over 300.000 soldater ble drept under første verdenskrig.

Foto: Kim gustavsen/Alf Rosseland / Privat


Underveis på løpeturen mellom Paris og Moskva samlet også de to inn penger til Aktiv mot Kreft.

Viktig å drømme

– Det er viktig å ha en drøm og jobbe for den. Selv om man ikke nødvendigvis når målet, så er kanskje det å være underveis selve målet og selve livet. Et sånt prosjekt gir mening på mange plan, sier spesialisten i allmennmedisin.

geir stian ulstein og Øyvind Torp løper inn til moskva

Mål: Øyvind Torp sier Paris -Moskva ble en milepæl i livet hans. – Det er en av livshendelsene som har gjort livet vel verdt å leve, sier han.

Foto: Kim Gustavsen/Alf Rosseland

Støttes av kreftforeningen

Øyvind Torp sier det er mye du selv kan gjøre om du har uflaks og får kreft. Han sier den ferske rapporten til World Cancer Research Fund oppsummerer kunnskap om matens – og andre livsstilsfaktorers effekt på kreft.

I boka «Selvforsvar mot kreft» skriver han om ti grep du selv kan ta om du er blant de 36 prosent av alle menn og 30 prosent av alle kvinner som ifølge Kreftregisteret får kreft før de er 75 år.

Berit Jevnaker i Kreftforeningen i Innlandet sier livsstil er ett viktig tillegg til behandlingen man uansett er avhengig av.

Berit Jevnaker

Kosthold viktig: Berit Jevnaker, distriktssjef i Kreftforeningen i Innlandet sier minst ett av tre krefttilfeller har sammenheng med levemåten vår.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Fysisk aktivitet er viktig for god helse og kan bidra til å forebygge kreft. Regelmessig fysisk aktivitet er en viktig del av rehabiliteringen etter kreftsykdom, og kan bidra til å redusere bivirkninger som følger av sykdommen og behandling.

– Det er en sammenheng mellom det du spiser og drikker og risikoen for å utvikle sykdom. Du kan redusere risikoen for kreft ved å ha et sunt og variert kosthold i tråd med de nasjonale kostrådene.

– Vanskelig å endre vaner

Fysisk aktivitet er også viktig under kreftbehandling. Men hvor fysisk aktiv man kan være avhenger av type behandling og dagsform. Kreftforeningen presiserer at det er lurt å avklare muligheter og eventuelle begrensninger med legen sin.

Øyvind Torp nådde sitt mål, og legger ikke skjul på tilfredsstillelsen ved det.

– Det var magisk å løpe inn på Den røde plass i Moskva og innse at jeg hadde lagt bak meg så mange kilometer.

Men hvordan er det med deg nå, er du frisk?

– Jeg har det veldig bra, jeg har vært heldig. Selv om jeg ikke er erklært frisk, og det kommer jeg nok aldri til å bli, så lever jeg normalt. Jeg jobber og trener, og har det godt med familie og venner.

Flere saker fra Innlandet