Lokal matproduksjon i vinden som aldri før

Lokalprodusert mat er mer populært enn på lenge. Produsentene melder om stor pågang og økt nysgjerrighet rundt matens opprinnelse.

Bondens Marked

Kortreist mat er trendy, Bondens Marked melder om nærmere 20 prosent økning på landsbasis.

Foto: Bondens Marked / Bjørn Molstad

– I byen er kortreist mat en trend, det er rett og slett «in», sier Siv Heia Uldal, markedskoordinator i Bondens Marked.

Messer viktige

Lokal matproduksjon er i vinden for tiden. Småskalaprodusenter over det ganske land melder om økt interesse og omsetning, melder Nationen.

Førstkommende helg er det klart for matfestivalen Matstreif i Oslo, hvor 140 utstillere tilbyr ulike produkter.

Markeder og messer er en viktig arena for produsentene. I tillegg til å gjøre produktene mer tilgjengelige, får skuelystne også mulighet til å snakke med produsenten.

En liten sjekkerunde blant småskalaprodusenter i Hedmark og Oppland viser at interessen for denne typen mat er økende også her.

– Kommer fra Sverige

Ole Martin Kildal

Ole Martin Kildal merker økt etterspørsel etter lokalprodusert mat.

Foto: Østlendingen

Faktisk så stor, at det kommer busslaster fra Sverige for å handle. Vel, i hvert fall hvis du spør Marit Sandstad, som driver Kjevla Bakeri på Hamar.

– Salget går veldig bra om dagen. Mange kunder liker å ha mulighet til å møte produsenten og vite hva de faktisk får. I tillegg er mange også interessert i historien bak det de kjøper.

På Bakken Øvre i Løten merker også Ole Martin Kildal at flere fatter interesse for denne typen matproduksjon.

– Vi produserer alt vi kan og deltar på alt som er av Bondens Marked og andre markeder.

Kildal er fornøyd med salgsøkningen, men mener det er for få produsenter.

– Det er flere kjøpere, men færre utstillere. Det er ikke ideelt.

– Folk utenbys fra

Uldal i Bondens Marked forteller om varierende salg i distriktet.

– Lillehammer sliter litt med å få opp salget, men samtidig går det bra med produksjonen av lokal mat i Oppland. I Hedmark går markedet veldig bra, på Hamar er pågangen stor.

Men majoriteten av kjøperne er ikke nødvendigvis lokale. I Valdres kommer mange av kjøperne utenbys fra.

Les også:

– Det er en blanding, men det er hovedsaklig byfolk og hyttefolk som handler, forteller Astrid Håden i Rein Valdresmat.

Hun satser på å øke omsetningen framover.

– Salget øker stadig, jeg har nesten gått tom. Tilbakemeldingene er kjempebra og det motiverer meg absolutt til å fortsette.