Koronaviruset er et smittsomt lungevirus. Her er siste nytt om situasjonen i Innlandet.
Omsorgssenteret Hovlitunet i Søndre Land innfører munnbindpåbod. Årsaka er eit smitteutbrot av covid-19, skriv Oppland Arbeiderblad.
Ifølgje avisa har dei fleste smitta moderate symptom.
– Vaksinen bidreg sterkt til det. Det er likevel ei påkjenning for dei med underliggande sjukdommar, så vi må gjere det vi kan for å unngå spreiing, seier kommuneoverlege i Søndre Land, Jens A. Mørch, til OA.
Han ber om at alle respekterer påbodet og anbefalingane, og trekk fram at dei grunnleggjande smittevernråda som god handhygiene, avstand og å halde seg heime om ein er sjuk, aldri har blitt oppheva.
Spørsmål om staten kunne pålegge folk som kom fra utlandet under koronapandemien å ha karantene på hotell i stedet for hjemme, havner nå i EFTA-domstolen i Luxemburg.
Høyesterett skulle etter planen behandle denne prinsippsaken 1. mars, men nå ber landets høyeste rettsinstans om en rådgivende uttalelse fra EFTA-domstolen.
Bakgrunnen for saken er en svensk statsborger bosatt i Nord-Odal i Innlandet. Han dro hjem til Sverige i begravelsen til en onkel.
På hjemreisen ble tiltalte stoppet på grensen ved Magnormoen i Eidskog og testet negativt for korona. Han ble likevel pålagt å ta inn på karantenehotell, til 500 kroner per natt.
Mannen bodde avsides til, og valgte å ta karantenen alene hjemme. Resultatet ble en bot på 24.000 kroner, noe mannen nektet å vedta.
Det er gyldigheten av denne boten striden nå står om, skriver Rett24.no.
Sist Høyesterett ba EFTA-domstolen om en rådgivende uttalelse, var i NAV-saken. Den gang tok det nesten et år å få svar.
Det er nå 86 prosent av de ansatte i Sykehuset Innlandet som har tatt influensavaksine.
Administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard sier at vaksinasjonsprogrammet fortsetter, og håper at andelen vil øke ytterligere.
Det er særlig viktig nå som det også er høyt sykefravær blant ansatte både på sykehusene og sykehjemmene, sier hun.
Andersgaard sier at det er en stor utfordring for helsevesenet når det er høyt smittetrykk i befolkningen fordi dette også slår ut for de ansatte på mange nivåer.
Det er nå 21 pasienter ved Sykehuset Innlandet som er innlagt med korona. Flere av disse har andre sykdommer samtidig.
Kommunene i Innlandet får full koronakompensasjon. 435 millioner kroner fordeles til kommunene i forbindelse med håndteringen av koronapandemien.
Det foreslår regjeringen I nysaldert budsjett for 2022.
- Dette er gode nyheter for kommunene. Gjennom hele pandemien har kommunene og de ansatte gjort en formidabel jobb som de nå blir kompensert for. Det hindrer kutt i tjenester for barn og eldre, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Rune Støstad.
Det har vært en økning i antall personer som er tatt for promillekjøring i Innlandet.
Så langt i år er 698 personer anmeldt, og det er 175 flere enn samme periode i fjor.
Organisasjonen MA Rusfri Trafikk mener imidlertid at dette kan ha sammenheng med smittevern under koronaepidemien.
Under epidemien kunne ikke politiet gjennomføre innåndingsprøver, og dermed kan det ha blitt lavere tall i fjor av den grunn, mener organisasjonen.
Helse Bergen HF + Privat med avtale med Helse Vest i Bergen Vest | 48 |
Oslo universitetssykehus HF Sør-Øst | 39 |
Helse Stavanger HF Vest | 36 |
Akershus universitetssykehus HF Sør-Øst | 33 |
Sykehuset Østfold HF Sør-Øst | 32 |
Totalt | 467 |
Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot mediene i presseetiske spørsmål.