Hopp til innhold

Anja var fullvaksinert – så kom sjokkbeskjeden

De ble prioritert i vaksinekøen, men får nå beskjed om å leve som om de ikke var vaksinerte. Anja Katrine Tomter en er av dem.

Anja Katrine Tomter ser ut av vinduet fra huset på Hamar.

ENSOMT: Anja savner å leve et mer normalt liv. For to år siden fikk hun nye lunger og hun er derfor i risikogruppa for å bli alvorlig syk av covid-19. Det har blitt mange lange dager hjemme i huset på Hamar.

Foto: Helena Heimer Rognstad / NRK

Endring 15.06.21: Endring 15.06.21: Saken er endret med ny informasjon om prøvesvaret på testen Anja tok som oppfølger på den første testen.

Anja Katrine Tomter kan bli alvorlig syk dersom hun får covid-19. Derfor var hun både glad og lettet da hun fikk koronavaksinen i mars.

Endelig kunne hun møte på jobb igjen, gå i butikken og leve litt mer som alle andre.

Men gleden ble kortvarig. For noen dager siden fikk hun beskjed om at koronavaksinen ikke ga henne god nok beskyttelse mot den frykta sykdommen. Legene fant ingen antistoffer i blodet hennes.

Oppdatert 15.06: Etter at saken ble publisert fikk Anja informasjon om at testen det vises til ikke kunne brukes til å slå fast at vaksinen ikke har virket. Saken ble derfor endret med dette forbeholdet. Nå er prøvesvaret fra en annen og sikrere testmetode klar. Det viser at kroppen har reagert på vaksinen, men at mengden antistoffer er lav. Legene er derfor usikre på hvor god beskyttelse vaksinen gir henne. Anja er rådet til å leve som om hun ikke er vaksinert. Resten av artikkelen som følger under her er uendra, fordi fakta i saken er korrekt.

– Det føles som en skikkelig nedtur. Alt jeg hadde sett frem til, som å spise ute og møte venner, er nå satt på vent.

Anja jobber som programleder i NRK Innlandet på Hamar, og har tidligere fortalt om hvordan det er å leve med en livstruende sykdom.

Rammer personer med svekket immunforsvar

Anja er lungetransplantert. For at kroppen ikke skal støte vekk de nye lungene, går hun på sterke immundempende medisiner.

Medisinene kan føre til at koronavaksinen ikke virker som den skal.

Are Martin Holm utenfor Rikshospitalet

OVERLEGE: Are Martin Holm jobber ved lungeavdelingen på Rikshospitalet.

Foto: Helena Heimer Rognstad / NRK

Folk med svekket immunforsvar kan ikke stole på at koronavaksinen gir dem fullgod beskyttelse, sier overlege ved Rikshospitalet Are Martin Holm.

Han har ikke tall, men sier det kan være snakk om mange.

– Det kan gjelde personer med blodsykdommer, eller personer som får behandling som svekker immunsystemet, som cellegift. Det gjelder også transplanterte som går på immundempende medisiner, sier legen.

Bør leve som om de ikke var vaksinerte

Personer med svekket immunforsvar har også økt risiko for å bli alvorlig syke av covid-19.

Om heller ikke vaksinen fungerer som den skal blir de ekstra sårbare, sier legen. Han har derfor følgende råd til de som rammes.

– Inntil videre bør de oppføre seg som om de ikke er vaksinerte, sier Holm.

Anja Katrine Tomter

UT MOT MJØSA: Anja Katrine Tomter bor et steinkast unna Mjøsa. Hit blir det mange turer for å lufte tankene.

Foto: Helena Heimer Rognstad / NRK

For Anja kom beskjeden om at kroppen ikke reagerte på vaksinen som et sjokk. Etter å ha levd nærmest isolert over lang tid, var hun klar for å ta tilbake hverdagen. Sånn ble det ikke.

– Jeg kan ikke tenke for mye på det. Det gjør meg trist og jeg vil ikke klage. Jeg har et godt liv med mannen min, hunden vår og familie, sier Anja.

Hun tror det er mange fullvaksinerte som henne, som ikke vet at vaksinen kanskje ikke gir dem fullgod beskyttelse.

Derfor er hun opptatt av at denne gruppa får god og tydelig informasjon.

Lege Are Martin Holm sier det trengs mer kunnskap. På Rikshospitalet har de derfor startet et forskningsprosjekt for å finne ut hvordan immundempende medisiner påvirker effekten av koronavaksinen.

– Det kan gi oss nyttig kunnskap. Kanskje vil vi ha resultater i løpet av året, sier Holm.

FHI vurderer en tredje vaksinedose

Hos dem som er vaksinerte kan legene blant annet måle antistoffer for å finne ut om vaksinen har fungert.

I USA er det gjort studier av personer med transplanterte organer, som viser at de ikke danner antistoffer like godt.

– Etter andre vaksinedose var det bare litt over halvparten av de transplanterte som fikk påvist antistoffer, sier Holm.

Studien er omtalt i Journal of the American Medical Association.

Preben Aavitsland

OVERLEGE I FHI: Preben Aavitsland.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer nå om de skal gi personer med svekket immunforsvar en tredje vaksinedose, for å sikre dem bedre beskyttelse.

Men det er også viktig å sørge for at resten av befolkningen blir vaksinert, sier overlege Preben Aavitsland i FHI.

Etterhvert som stadig flere blir vaksinerte, forsvinner pandemien nesten helt.

– Da er risikoen mindre for også dem som ikke er vaksinert, eller ikke har fått effekt av vaksinasjon på grunn av særlige medisinske forhold, sier Aavitsland.

Redd livet aldri blir helt som før

Overlege Are Martin Holm mener det kan gjøres mer for å beskytte Anja og andre med svekket immunforsvar.

– Jeg mener husstandsmedlemmer til denne gruppa bør vaksineres. Da kommer ikke smitten i hus, sier legen.

Anja er redd for at hun må leve med usikkerheten lenge. Nye virusvarianter og lokale utbrudd gjør det vanskelig å leve som hun ønsker.

Men hun vet at ting blir lettere når flere blir vaksinert. Håpet er igjen å gjøre alt det hun elsker. Som å møte folk, reise på turer og gå på konserter.

– Jeg savner klemmer, og å sitte rundt et langbord med gode venner. Og selvfølgelig det å kunne sette seg på et fly og reise ut av landet til varmere strøk, sier hun.

Men akkurat nå føles den drømmen fjern.