43 smittet på asylmottaket på Vinstra

Over en tredjedel av beboerne på mottaket har siden onsdag fått påvist koronasmitte. – Jeg har frykt, men hva skal jeg gjøre, sier beboer Hiwot Sena Meleka.

Hiwot Sena på 65 år er bekymret for smitte på mottaket.

Hiwot Sena bor på mottaket, og er bekymret for smitte.

Foto: Line Fosser Vogt / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det er en krevende situasjon. Vi har satt krisestab og følger situasjonen tett, samtidig som vi har jevnlig dialog med UDI og FHI, sier ordfører i Nord-Fron, Rune Støstad (Ap).

Onsdag fikk én person påvist smitte på asylmottaket. Til sammen så bor det 110 asylsøkere på mottaket. Smitten har trolig kommet fra et annet mottak, ifølge Nord-Fron kommune.

Lørdag formiddag sendte kommunen ut en pressemelding om at ytterligere 39 personer på mottaket er smittet. Til sammen 43 personer er smittet av korona i Nord-Fron. Alle skal ha tilknytning til asylmottaket. Ordføreren vil ikke si om både ansatte og beboere er smittet.

– Jeg synes synd på dem som er smittet. De er uskyldig rammet av dette, sier Støstad.

Ordfører i Nord-Fron Rune Støstad

NORD-FRON: Ordfører Rune Støstad sitter lørdag i møter med Folkehelseinstituttet og UDI om situasjonen i kommunen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Frykter smitte

Flere av dem som bor på mottaket, sier til NRK at de er engstelige.

– Jeg har frykt, men hva skal jeg gjøre, sier Hiwot Sena Meleka.

Selv har hun testet negativt på korona, men vet at mange av de andre på mottaket er smittet.

Hvordan er det å bo her når så mange er syke?

– Hva skal jeg gjøre? Jeg må bo innenfor systemet. Hvis jeg skal bo utenfor så har jeg hverken penger eller noe å spise, sier Meleka.

Forventer flere nye smittetilfeller

SANA, som driver mottaket, opplyser til kommunen at de sammen med UDI nå legger til rette for at de smittede kan gjennomføre isolasjon på området til mottaket.

– Når smitte først kommer inn på et sted hvor mennesker lever tett på hverandre, slik som i et mottak, er jeg ikke overrasket over at smitten sprer seg til såpass mange, sier kommuneoverlege i Nord-Fron, Anders Brabrand.

Kommunen opplyser at smitten trolig har kommet til Vinstra via et annet mottak og at utbruddet kategoriseres som innenlandssmitte. Kommunen forventer flere positive prøver i dagene fremover.

– Vi må være forberedt på at det kan komme flere tilfeller fordi over 100 personer bor tett, sier Støstad.

Rutiner for varsling

Utlendingsdirektoratet sier det ikke er grunn til å ta selvkritikk:

– Det er rutiner for varsling. I dette tilfellet har mottaket og driftsoperatør ansvaret, skriver Ingebjørg Grimsmo i UDI i en kommentar til NRK. UDI får opplyst at mottaket skal ha vært i kontakt med kommuneoverlegen om flyttingen.

Stiftelsen Sana opplyste først at kommunelegen ble informert via e-poster, men etter en egen gjennomgang presiserer stiftelsen nå at den konkrete flyttingen ikke ble nevnt:

– Vi vil presisere at vi har løpende kontakt med kommunen om tiltak i forbindelse med flytting. Men den konkrete flyttingen som nå omtales ble ikke nevnt i e-postene. Men det ligger i sakens natur at det kontinuerlig foregår flyttinger mellom mottak, sier administrerende direktør i stiftelsen, Bjørn Halvorsen. Han understreker at det hele tiden er dialog mellom stiftelsen og kommunehelsetjenesten.

Nord-Fron opprettet onsdag en mobil testestasjon på mottaket.

Status Norge

Sist oppdatert: 25.11.2020
2 946
Siste uke
116
Innlagt
314
Døde