Hopp til innhold

Kornkråkebråk ødelegger nattesøvnen

Kvitringen fra kornkråker er blitt et stort problem for innbyggerne i et boligfelt i Stange. Nå ber de myndighetene om hjelp.

Kornåker Korsødegården Tangen 19.8.09

Kanskje er det ved en slik åker kråkene bråker?

Foto: Vidar Martinussen, Espa

Kornkråka er en relativt sjelden fugl, men har en tendens til å slå seg ned i nærheten av folk. Dette skaper hodebry for de som bor i nærheten. Nå har nemlig kornkråkekolonien på Stange fått unger, og de lager et innmari leven om natta.

Kari Dagfinrud har sett seg grundig lei av kornkråka, som har holdt til i nærheten av huset hennes de siste to månedene:

– De kvitrer veldig om dagen. De har fått unger og de skal ha mat, så da blir det en del kvitring. Det begynner gjerne ved firetida om morgenen, og da holder de på utover. I går slutta de vel ikke før i ni-tida.

Ola Bjørlo Strande var ute og hørte på kornkråka.

Det er kanskje ikke overraskende at kornkråker er blitt det store samtaleemnet blant beboerne i Vollavegen og i Bøgutua.

– Det er veldig irriterende og det er blitt ganske slitsomt. Det blir jo ikke lett å få fred, så det er klart vi plages veldig av det, sier Dagfinrud.

– Et kjent problem

At kornkråka kan være en ordentlig bråkmaker bekreftes av Carl Knoff, leder av Norsk ornitologisk forening i Hedmark:

– Det er et kjent problem at det blir en del støy fra sånne kornkråkekolonier. Den tendensen de har til å etablere seg nær folk er nok en slags strategi for å beskytte seg fra andre fiender, sier han.

– Det er en koloniruger, og den etablerer seg i par. Det kan bli opptil tjue-tredve par i en slik koloni.

Hedmark har spesielt ansvar

Da sier det seg selv at det blir livlig. Nå er støyen fra den fredede kornkråka er blitt så ille at beboerne i Stange nå har skrevet et brev til kommunen for å be om hjelp.

Men miljøvernsjef Leif Skar sier at kommunen ikke innehar den nødvendige kunnskapen om kornkråka - og at de derfor har spilt ballen videre:

– Vi sender en henvendelse til fylkesmannen for å be om råd. Det vi lurer på er jo hvor langt kan vi gå som kommunal myndighet. Vi vet at det er hjemmel for å felle fugl, men det syns vi er litt drastisk. Kornkråka er en rødlista art, og vi føler at vi i Hedmark har et spesielt ansvar for å ta vare på denne arten.

Fylkesmannen i Hedmark bekrefter at de er på saken, og at de vil gi svar så fort som mulig. Felling av trær kan bli aktuelt - men da forskyves trolig bare problemet til et annet boligområde.

Kan ikke gjøre noe nå

Men de fortvilte beboerne i boligfeltet i Stange må nok smøre seg med tålmodighet. Ornitolog Carl Knoff sier at eventuelle tiltak som settes inn uansett må drøyes en stund til:

– Folk må vente til ungeperioden er over før de gjør noe.

Men det vil helst ikke Kari Dagfinrud forholde seg til:

– Hvor mange slike fugler skal vi ha da? Nå har de vært fredet såpass lenge at det kanskje er greit at bestanden minker litt?

Flere saker fra Innlandet