Drapet på Gran: – Han drepte kona si med vilje

Statsadvokat Jo Christian Jordet ber om 13 års fengsel for 51-åringen som er tiltalt for å ha drept kona si. Han mener mannens forklaring om at det var et vådeskudd ikke stemmer.

Jo Christian Jordet og Harald Stabell i en rettssal i Gjøvik tingrett.

HOVEDAKTØRENE: Aktor, statsadvokat Jo Christian Jordet (t.v.) representerer påtalemakten i saken, mens Harald Stabell er forsvarer for den drapstiltalte 51-åringen.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Etter en ukes behandling var det i dag prosedyrer i Gjøvik tingrett i rettssaken mot den 51 år gamle granasokningen.

Det er ikke tvil om at mannen har skutt kona si. Spørsmålet retten må ta stilling til er om han gjorde det ved et uhell eller om han gjorde det med vilje.

– Jeg mener tiltalte hadde motiv for å gjøre dette siden hans kone ville forlate han til fordel for en annen mann, og at to vitner har forklart at han har sagt at kvinner som er utro kan drepes, sa aktor Jo Christian Jordet i sin prosedyre.

Aktor ba i dag om 13 års ubetinget fengsel for mannen som er tiltalt for å ha skutt og drept ektefellen på Hadeland i januar. 
Påtalemyndigheten mener man ikke kan tro på 51-åringens forklaring om at det var et vådeskudd:

Trodde ikke på tiltalte

Det var lørdag 9. januar kl. 19.30 at mannen skjøt ektefellen i 40-årene med ei rifle inne i parets hjem. Skuddet traff blant annet hjertet og lungene, og hun døde raskt.

Politiet omtalte først saken som en familietragedie og siktet ektemannen for uaktsomt drap, siden han forklarte at rifleskuddet som traff kona var et vådeskudd. Etter kort tid utvidet imidlertid politiet siktelsen til å gjelde forsettlig drap.

Det gjorde politiet etter at de hadde fått opplysninger om at kvinnen i lengre tid hadde ønsket seg ut av forholdet, og at hun dagen før drapet skal ha opplyst at hun hadde fått en ny kjæreste.

Sperrebånd på gård

ÅSTEDET: Politiet sperret av et større område rundt huset på Gran der kvinnen ble funnet død 9. januar i år. Ekteparet skal ha vært midt i et samlivsbrudd, og politiet trodde ikke på mannens forklaring om at det var et vådeskudd fra en rifle som drepte kona.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

Drept ved et uhell

Mannens forsvarer Harald Stabell har hele tiden vært klar på at klienten hans kun erkjenner straffskyld for uaktsomt drap og sa i sin prosedyre at retten bør tro på tiltaltes versjon.

Stabell mener det i løpet av uka har kommet frem at 51-åringen oppførte seg rolig og normalt i dagene før, og samme dag som, drapet fant sted. Han mener også barnas forklaring støtter opp om tiltaltes versjon av det som skjedde.

– Jeg legger ned påstand om frifinnelse etter tiltalen om forsettlig drap, subsidiært at han behandles på mildeste måte, sa Stabell.

51-åringen har forklart at skuddet ble avfyrt ved et uhell under pussing av ei gammel rifle. Dette mener aktor ikke er troverdig siden mannen er en erfaren jeger og at skuddvinkelen viser at våpenet var rettet mot kona.

– Jeg mener det er hevet over enhver tvil at tiltalte er skyldig i forsettlig drap, sa Jo Christian Jordet i sin prosedyre.

Bistandsadvokat Bendik Støen Thoresen krever en oppreisning på 350.000 kroner for hver av de to sønnene som var til stede på gården da drapet skjedde, og 250.000 til det tredje barnet som var bortreist på drapstidspunktet. Foreldrene til avdøde bør få 200.000 kroner hver, mener Støen Thoresen.

Dommere på drapssak Gran

DOMMERNE: Dommer Helle Rolstad med meddommerne Arne Haugestøl og Åse Nystuen Pettersen må ta stilling til om de tror på tiltalte som mener han drepte kona med et vådeskudd.

Foto: Alexander Nordby / NRK