Hopp til innhold

Kommuner vil ta grep mot radikalisering, men vet ikke hvordan

Gjøvikordfører og KS-leder Bjørn Iddberg sier han gjerne vil ta grep for å hindre at ungdom blir radikale islamister. Men han er usikker på hvordan.

Hassan Dhuhulow var med på å drepe 67 mennesker på kjøpesenteret Westgate i Kenya

LARVIK-GUTT: Hassan Dhuhulow vokste opp i Larvik. Han var med på å drepe 67 mennesker på kjøpesenteret Westgate i Kenya.

Foto: Privat/Overvåkingsbilder

Bjørn Iddberg

ORDFØRER: Bjørn Iddberg

Foto: Einar Schulstad / NRK

Ordføreren i Gjøvik har fått brev fra statsminister Erna Solberg. I brevet ber hun kommunen ta grep for å hindre at ungdom kommer inn i radikale islamistiske miljøer.

Hvorfor akkurat Gjøvik, sammen med Lillehammer, Hamar og 20 andre kommuner, har fått brevet, vet ikke ordføreren.

– Jeg er overrasket hvis det har sin bakgrunn i kunnskap om at dette er et utbredt problem i for eksempel Gjøvik, sier Iddberg.

– Skremmende

Hassan Dhuhulow vokste opp i Larvik, en by som er omtrent like stor som Gjøvik. Han var en av fire islamistiske terrorister som i fjor storma et kjøpesenter i Nairobi i Kenya, og skjøt og drepte 67 mennesker.

I en Brennpunkt-dokumentar som sendes tirsdag kveld kommer det fram hvordan Politiets sikkerhetstjeneste gjennom mer enn fem år fulgte med på hvordan den unge norsk- somalieren ble mer og mer ekstrem.

– Det er skremmende. Så at det er viktig med forebyggende arbeid er helt åpenbart, sier Gjøvik-ordføreren.

– Kjenner ingen som har reist

Haidar Ali

NESTLEDER ISLAMSK SENTER: Haidar Ali har ikke hørt om noen som har reist for å delta i krigshandlinger.

Foto: Einar Schulstad / NRK

PST-leder i Vestoppland, Tor Ove Mediås, sier til NRK i dag at ungdom fra hele landet rekrutteres til radikale miljøer og reiser til Syria for å delta i krigshandlinger. Men han vil ikke si noe spesielt om situasjonen i Gjøvik.

Islamsk senter i byen kjenner ikke til noen som har reist til Syria eller andre steder.

– Jeg har ikke hørt om noen som har reist. Og jeg kjenner ingen som er i faresonen for å bli radikalisert, sier Haidar Ali, nestleder, Det Islamske Senter Gjøvik.

Vi vet om hverandre. Her er det bare ett senter og det skjer lite. Så det er ikke vanskelig å høre hva andre har gjort.

Haidar Ali, nestleder Islamsk Senter Gjøvik

– Vi vet ikke hva som virker

Ordføreren er usikker på hvordan han skal håndtere henvendelsen fra statsministeren, og sender ballen tilbake og ber om hjelp.

– Fordi vi vet ikke så mye om hva som virker og ikke virker. Vi ønsker å se på kunnskapsgrunnlaget sammen med representanter fra regjeringen. Hva er gode erfaringer på forebyggende arbeid, hva bør vi gjøre, spør Iddberg.

Ungdom med ekstreme radikale synspunkter rekrutteres fra hele landet, også i mindre byer. Nå ber statsministeren ordførere ta grep, men de vet ikke hvordan de skal hindre at ungdom blir til ekstreme islamister.

23 byer og kommuner

De som har fått brevet, er Tromsø, Harstad, Bodø, Trondheim, Ålesund, Bergen, Stavanger, Sandnes, Kristiansand, Skien, Porsgrunn, Larvik, Tønsberg, Fredrikstad, Halden, Sarpsborg, Moss, Drammen, Skedsmo, Hønefoss, Gjøvik, Hamar og Lillehammer.

Ifølge Aftenposten kommer oppfordringen etter at PST tidligere i år varslet regjeringen om at radikalisering av ungdom til ytterliggående islamisme skjer praktisk talt i hele Norge, ikke bare på Østlandet.