Kan bli storinnrykk i fjellet – kommuneoverlege ber folk være forsiktige

Regjeringen åpnet torsdag kveld for hyttebesøk. Flere av landets største hyttekommuner forventer nå stor pågang til fjells i helgen.

hytter

STILLE FØR STORMEN: Flere av Norges mest hytterike områder frykter mange besøkende til helgen, selv om myndighetene anbefaler folk i Nordre Follo å holde seg hjemme.

Foto: Arne Sørenes / Arne Sørenes

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Jeg vil anta at det kommer mye folk, sier Anders Brabrand.

Han er kommuneoverlege i Øyer, Gausdal, Sør-Fron og Nord-Fron. I disse kommunene ligger blant annet populære steder som Skeikampen, Gålå og Hafjell.

Med drømmeforhold til fjells, og spådommer om knallvær til helgen, er han overbevist om at et stort antall mennesker vil sette kursen mot hytter og alpinanlegg.

Regjeringen frarådet først folk til å droppe hyttebesøk, men snudde torsdag kveld og åpner nå for hyttetur utenfor egen kommune bortsett fra for innbyggere i Nordre Follo.

– Vi råder ikke lenger innbyggerne i disse kommunene fra å dra på hytta, men vi gir dem noen viktige råd med på veien, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Rådet om å unngå unødvendige reiser i Norge gjelder fortsatt for alle, men dette omfatter ikke å reise sammen med egen husstand til fritidsbolig.

Kommuneoverlege Anders Brabrand

FORSIKTIG: Kommuneoverlege Anders Brabrand ber folk følge regjeringens anbefalinger.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Ordfører anbefaler munnbind

Ordfører i Nord-Aurdal, Knut Arne Fjelltun (Sp), sier kommunen ønsker å være føre var og ber både lokalbefolkningen og besøkende om å bruke munnbind.

– Vi anbefaler munnbind. Samtidig må alle prøve å unngå nærkontakt med andre enn de som man bor med, sier Fjelltun.

Han oppfordrer ellers innbyggerne til å følge nasjonale anbefalinger og retningslinjer.

Ordfører i Nord-Audal, Knut Arne Fjelltun

MUNNBIND: Ordfører Fjelltun sier mange allerede er på hytta i hans kommune.

Foto: Privat

Ber hytteturister ta hensyn

Brabrand gikk hardt ut mot karantenefester og det han mente var utydelige regler da koronapandemien rammet Norge i fjor våres.

Han valgte også å stenge et hotell i Hafjell etter at mange forsøkte å omgå det daværende hytteforbudet i påsken i fjor. Nå ber han folk som kommer fra de 25 kommunene med stenge tiltak, om følge rådene fra regjeringen som gjelder hyttebesøk.

– Det viktigste for meg er at de som faktisk velger å komme, uansett hvor de er fra, at de holder seg for seg selv, sier Brabrand.

Kommunene han har ansvar for kommer ikke til å overvåke hvor mange som drar på hyttene i helgen, og Brabrand presiserer at de som allerede er på hyttene sine, selv om de kommer fra en av de 25 kommunene, kan bli værende.

–Det aller viktigste er at folk ikke spiser et sted eller oppsøker et sted hvor det er mange folk samlet. Da må de holde seg for seg selv, det er det minste de bør gjøre akkurat nå, oppfordrer han.

Illustrasjonsbilde: Hytte i Kvitfjell

FRYKTER STORINNRYKK: Regjeringen har innført strenge smitteverntiltak i 25 kommuner i Oslo-regionen for å begrense spredningen av nye koronavarianter. Kommuneoverlege Anders Brabrand frykter mange likevel vil besøke andre kommuner.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Ekstra beredskap

Ap-ordfører Anita Ihle Steen i Ringsaker, Norges største hyttekommune, sier at de har hatt ekstra beredskap på grunn av det muterte viruset.

– Vi er i tett dialog med aktørene på Sjusjøen, og de gjør en god jobb med tilrettelegging for å hindre smittespredning her.

Ifølge ordføreren følger de nøye med, og kan raskt sette i verk tiltak om skulle bli nødvendig.

– Vår oppfordring har hele tiden vært å følge de nasjonale og lokale retningslinjene. Akkurat nå er det en nasjonal anbefaling for dem som bor i de berørte kommunene om at det å reise på fritidsbolig utenfor kommunen er å anse som en unødvendig reise, sier Ihle Steen.

Trysil venter færre

Kommuneoverlege Hanna Rydlöv i Trysil ba sist helg hyttefolk fra Oslo-området om å dra hjem. I motsetning til Brabrand er hun ikke bekymret for den kommende helga.

– Vi tror det kommer færre. Mange forventes å følge reiserådene fra sin hjemkommune, sier Rydlöv.

Trysil planlegger ikke noen form for overvåkning av hvem som kommer inn. Hun mener situasjonen er en helt annen enn sist lørdag, da reiserådene ble innført.

Hun oppfordrer alle hytteturister til å følge anbefalingene de får i sin hjemkommune.

Radisson Blu Resort Trysil

BLE STENGT: Radisson Blu resort Trysil ble på nyåret stengt etter et koronautbrudd. Kommuneoverlegen er imidlertid ikke bekymret for nye utbrudd blant turister nå.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Spredningen av mutantviruset i Nordre Follo

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 19.10.2021
2 635
Smittede siste 7 dager
101
Innlagte
884
Døde
4 192 508
Vaksinerte

Flere saker fra Innlandet