KOLS-skolen på Tynset er den første i sitt slag i Hedmark og Oppland. Den blir startet fordi pasienter som lider av den kroniske lungesykdommen ofte har behov for mer informasjon og oppfølging enn det legene rekker å gi dem.
Mulig å leve med KOLS

Pustemaskin for KOLS-pasienter. (Foto: NRK Dagsrevyen)
Enkelte pasienter reiser over 20 mil for å få bli med. Lungespesialist Jan Vilsvik blir en av foreleserene på Kolssksolen på Tynset. Målet er å lære pasientene å leve med sykdommen sin på best mulig måte.
Pasienter som har fått diagnosen KOLS, eller Kronisk Obstruktiv LungeSykdom, må leve med den resten av livet. Man regner med at omlag 300.000 nordmenn til en hver tid har KOLS. Hvert år dør mellom 2000 og 3000 av dem, de aller fleste av dem har vært storrøykere.

KOLS-pasient på sykkel. (arkiv)
- Men det er fullt mulig å både overleve og leve godt videre med KOLS. Poenget er å skolere pasienterer med KOLS. De får en innføring i KOLS, hvordan det arter seg og hva de skal gjøre når de blir syke. De får også vite om sine rettigheter og kosthold, sier lungespesialist og overlege Jan Vilsvik.
Stor interesse
På fredag slår de opp dørene til KOLS-skolen. I forrige uke annonserte sykehuset i avisa etter KOLS-pasienter som ville være med på dette, og responsen kom tvert, forteller avdelingssjef Mary Anne Bakos ved Indremedisinsk avdeling.
- Den umiddelbare reaksjonen var at pasienter helt fra Mjøsområdet tok kontakt så det viser jo at interessen er stor. Det er fritt sjukehusvalg så vi tar i mot pasienter fra hele Innlandet, sier Bakos.