Hopp til innhold

Bare timer etter dette bildet ble tatt var ulykken et faktum

– Du føler deg totalt hjelpeløs, sier Kim (37). De har lært én viktig ting etter at Ann Christin (30) brakk leggen på topptur lørdag.

Kim Haughovd Karlsen og samboer Ann Christin Storteig Nygård

IDYLL: Samboerparet Kim Haughovd Karlsen og Ann Christin Storteig Nygård ved telt-basen på Sognefjellet. Turmålet denne blanke lørdagen var Fannaråken, en totusenmeterstopp på grensa mellom Innlandet og Vestland fylke.

Foto: Kim Haughovd Karlsen

Pinsehelga opprant med et vær fra en annen verden, og det fikk store horder av folk til å trekke til Sognefjellet for å gå på ski.

Med tidenes snøforhold, nær vindstille og sol fra en skyfri himmel, kunne folk spasere av gårde i bare shortsen.

Jevnaker-paret Kim Haughovd Karlsen og Ann Christin Storteig Nygård var av dem som ville oppleve det flotte høyfjellsværet.

De hadde satt opp telt et stykke fra Sognefjellshytta i Jotunheimen. Lørdag morgen la de av gårde mot 2000-meterstoppen Fanaråken.

Noen timer senere fikk de erfare at det de hadde av utstyr i sekken, skulle få stor betydning for utfallet av turen.

Timer før ulykken

GOD DRIV: Ann Christin med hunden Hexe på vei opp til Fannaråken.

Foto: Kim Haughovd Karlsen

Ski i snølomme

Det var meldt relativt høy skredfare lørdag (3 av 5 på skalaen), så paret hadde brukt tid på å finne en trygg rute til topps. På toppen spiste de sjokolade og nøt utsikten. Deretter var det tid for nedkjøring.

Kim har noen års erfaring med randonee-turer, mens Ann Christin har rundt ett års erfaring. De kjørte derfor rolig og kontrollert ned fra fjellet, og de kjørte samlet hele veien.

I starten var føret bra, men lenger nede var snøen mer råtten.

Ved et sletteparti oppdaget de at det var små lommer under snøen. I ei slik lomme fikk Ann Christin skia under snøen. Hun skjøt fart framover, godt hjulpet av sekken og kroppsvekten.

Det ble en brutal stopp for den til da så idylliske turen.

– Hørtes ut som en kvist som knakk

– Da jeg ble slengt framover, hørte jeg at leggen min knakk på to steder, forklarer Ann Christin, og sammenligner lyden med en kvist som knekker.

Samboer Kim fikk med seg det som skjedde, og kom seg raskt opp til stedet der samboeren lå framover ned i snøen. Leggen var i en annen retning enn kroppen, og Kim beskriver hele opplevelsen som helt forferdelig.

Han fikk løst ut bindingen, slik at Ann Christin fikk lagt seg i en bedre stilling.

De skjønte raskt at skaden var alvorlig. De var fortsatt høyt oppe i fjellsiden, langt fra folk.

– Da føler du deg ganske hjelpeløs. Vi så ikke så mange andre på denne turen.

Kim ringte nødetatene, og ved hjelp av en GPS-klokke kunne han formidle nøyaktig posisjon.

Først fikk han beskjed om at et helikopter ville ankomme om rundt en halvtime. Så fikk de ny beskjed om at dette helikopteret måtte prioritere et annet oppdrag. Det skulle sendes et annet helikopter fra Ålesund, men dette ville ta noe lengre tid.

Ambulansehelikopter ankommer skadested i Jotunheimen

AMBULANSE: Etter rundt to timer ankom ambulansehelikopteret. Ann Christin beskriver lettelsen over at hjelpen var på vei, som stor.

Foto: Kim Haughovd Karlsen

Fikk hjelp av turfølge

Til alt hell kom det fire skikjørere ned fra fjellet rett etterpå. Kim fikk varslet dem om at de trengte hjelp.

Det viste seg at to i følget var leger.

De fikk kledd på Ann Christin mye klær, både dunjakker og ullgensere som lå i sekkene. Den ene legen hadde også et varmereflekterende teppe. Under den forulykkede fikk de plassert et liggeunderlag.

Ann Christin hadde sterke smerter, og de forsøkte å holde henne våken så hun ikke skulle miste bevisstheten. Hun var bortreist i flere samtaler.

Etter nærmere to timer hørte de endelig helikopterduren. Ann Christin ble fraktet til sykehus i Ålesund. Der ble hun operert, fordi det ene bruddet i leggen var stygt.

I ambulansehelikopter etter stygg ulykke på Fannaråken

HJELP: Ann Christin i ambulansehelikopteret, som kjørte henne direkte til sykehuset i Ålesund.

Foto: privat

Både hun og Kim får ikke fullrost menneskene som hjalp dem i fjellet, både de fire i turfølget som kom, og ambulansepersonellet.

– Det var fantastisk at de kom. Det kan ikke beskrives med ord, det å være flere når noe slik skjer, sier Kim.

Ann Christin er fortsatt innlagt på sykehuset da NRK intervjuer henne mandag ettermiddag. Hun har fortsatt smerter, men er glad hun fikk hjelp.

– Med annet vær, og med manglende utstyr, kunne dette gått helt annerledes, sier hun.

Viktig lærdom

– Det viktigste vi har lært av dette, er at man aldri skal droppe sikkerhetsutstyret på toppturen, sier paret.

Kim forteller at de hadde forberedt seg før turen, med strøm på telefonen, ekstra batteribank, og klokke med GPS. Heldigvis var det dekning på stedet, slik at de fikk varslet om ulykken.

Men slik er det ikke overalt. Derfor oppfordrer han folk som ferdes i fjellet til å investere i en enhet som kan sette dem i kontakt med nødetatene hvis telefonen ikke har dekning eller strøm.

Kim og Ann Christin hadde også sekken full av klær og mat. I tillegg hadde de med et liggeunderlag.

– Selv om dette var en fantastisk fin dag med varmegrader og sol, ble det veldig kaldt etter et par timer på snøen. Uten alle klærne og utstyret hadde dette kunne fått et helt annet utfall, sier han.

Ann Christin er enig. Hun sier at hun aldri skal gå på tur uten å ha med seg nødvendig utstyr, som tørt skift i sekken. Selv på en kort tur kan uhellet være ute.

– Da er det mye bedre å bære to kilo ekstra, sier hun.