Hopp til innhold

Kan det å klatre i trær være kunst?

– Ja, mener kunstner Henrik G Dahle. I et år har han klatret i 400 trær i elleve land og intervjuet 80 personer om miljøsaker og politikk. Og sånt blir det bok av.

Henrik G Dahle

Klatrekunstner Henrik G Dahle er bosatt i London, og har intervjuet 80 personer om miljøvern og politikk fra tretopper i hele Europa

Foto: Stein S Eide / NRK

– Jeg vil gjerne være med på å gjøre noe fornuftig for verden, forklarer Henrik G. Dahle mens vi forsøker å komme oss opp et glatt tre på Maihaugen i Lillehammer.

For selv om det nå er kunstneren selv som blir intervjuet, må vi allikevel rigge oss til i et av de grønne trærne.

Klatret Europa rundt

Han har funnet den rette rytmen og teknikken for ta seg oppover greinene. Men det er kanskje ikke så rart, for han har fått god erfaring når det gjelder treklatring.

I over ett år har han klatret i til sammen 400 trær i Sveits, Østerrike, Italia, Tyskland, Spania, Frankrike, Nederland, England, Danmark og Norge. Treklatringene er en del av han eget kunstprosjekt – «UpTrees»

Budskapet bak prosjektet er å verne om miljøet. Etter hvert begynte han å invitere med seg selskap opp i det grønne.

– Jeg er spesielt interessert i miljø og politikk, så da begynte vi å snakke om sånne ting og så intervjuet jeg dem i trærne, forklarer Dahle.

I et år klatret han i 400 trær i elleve land og intervjuet 80 personer om miljøsaker og politikk. Sånt blir det bok av.

Kunstner Henrik G Dahle forteller om kunstprosjektet 'UpTrees'

«The art of climbing trees»

Dahle har tidligere stilt ut bilder fra treklatringen i Europa. Men for å få fram sitt budskap enda tydeligere ønsker han å gi ut en bok.

– Den heter «The art of climbing trees», og består av tekster, mine egne dagboknotater og en mengde fotografier som jeg har tatt, sier Dahle.

Boken skal være et manifest som bidrar til å spre budskapet om å ta vare på naturen og miljøet.

– Vi skal ikke gå tilbake til steinalderen, men vi må krympe økonomien. Økonomisk vekst betyr å bruke, bruke og bruke ressurser, og det vil føre oss rett til helvete, for å si det sånn.

Startet kronerulling

For å gi ut boken har Dahle startet kronerulling i stedet for å søke om offentlig støtte og kulturstipender. Det er fordi han liker ideen om at boken på denne måten publiseres på en mer demokratisk måte.

– I stedet for at det er et forlag som sier ja til å utgi boken, er det i stedet folk flest som er med på det hele, forklarer kunstneren.

På to uker har han fått inn snaut ti prosent av de 200 000 kronene han trenger for å fullføre kunstprosjektet. Men han er sikker på å få det til, for budskapet er viktig sier Dahle.

– Det er mye frykt rundt hva som kommer til å skje med miljøet og matforsyningen de neste 20–30 årene, så da er håp noe vi trenger.

Flere saker fra Innlandet