Klar for start i verdens lengste hundeløp

Finnmarksløpsvinner Thomas Wærner stiller i dag for første gang til start i det 1800 kilometer lange hundeløpet Iditarod i Alaska.

Thomas Wærner

VERDENS LENGSTE: I 2013 vant Thomas Wærner Finnmarksløpet, i dag står han på startstreken i Iditarod.

Foto: Knut-Sverre Horn

Thomas Wærner og Joar Ulsom

KJØRERMØTE: De to norske deltagerne, Joar Ulsom (t.v) og Thomas Wærner, på kjørermøte før start.

Foto: Thomas Wærner

Hundekjøreren fra Nord-Torpa, vest for Lillehammer, vant Finnmarksløpet i 2013. I år stiller han til start i verdens lengste hundeløp, med de beste hundene fra sin egen og Rober Sørlie sin kennel.

– Spannmessig mener jeg at det er noe av det beste, men kommer til å holde igjen litt i begynnelsen. Når man kjører løpet for første gang må man ha respekt for løpet. Jeg har lyst til å komme i mål. Har jeg et spann som ser bra ut når vi nærmer oss Kaltag kommer jeg til å kjøre på, sier Wærner.

Når man kjører løpet for første gang må man ha respekt for løpet. Jeg har lyst til å komme i mål.

Thomas Wærner

Han har allerede vært i Alaska i nesten to uker for å forberede seg til starten som går i dag.

– Det er ikke så mye snø her, men vi har fått trent veldig bra. Hundene går veldig bra og i riktig fart. De flyter avgårde uten å bruke krefter, sier han.

Thomas Wærner

VANT: Thomas Wærner vant Finnmarksløpet i 2013.

Foto: Erik Lieungh

Krevende forhold

Fjorårets Iditarod ble en stor prøvelse for kjørerne med svært dårlige snøforhold på store deler av traseen. På slutten av løpet ble det veldig dårlig vær, med mye vind og snø.

I år er derfor ruten for løpet endret, med start fra Fairbanks, i stedet for fra Anchorage.

– Været ser bedre ut nå enn det har gjort tidligere, men det kan bli vått. På Yukon er det meldt bra, men det kan bli tøft når vi kommer til kysten.

Thomas Wærner på treningstur før Iditarod

TRENING: På treningstur i Alaska før Iditarod.

Erfaren hjelper

I fjor var det dobbelt Iditarod-vinner Robert Sørlie som kjørte teamets hunder, mens Thomas Wærner kjørte traseen med skuter. I år er rollene byttet om. Det er ikke lov å få praktisk assistanse underveis i løpet, i motsetning til i Finnmarksløpet der man kan ha med en eller flere hjelpere.

– Det som var bra med å kjøre skuter i fjor var at man fikk veldig innsikt i løpet, når jeg kom til Nome var det som jeg hadde deltatt i løpet. Det gjør at jeg føler dette ikke er første gangen, sier Wærner.

Etter et år med forberedelser og svært mye trening gleder han seg til starten i dag.

– Jeg har godfølelsen og gleder meg. Målet er å ha det gøy, sier Wærner.

Samtidig som Thomas Wærner kjører Iditarod, stiller kona Birgitte Næss Wærner til start i Finnmarksløpet med mål om å vinne. I fjor ble hun nummer to.

Se innslag fra Sportsrevyen om hundekjørerfamilien her:

Både Thomas Wærner og kona, Birgitte, driver med hundespannløp. I denne reportasjen får du se hvordan Thomas forbereder seg til verdens største hundespannløp. Brigitte har også et stort mål for sesongen. Reporter: Jørn Lien.
Iditarod 2015

NY LØYPE: Den lyseblå løypa er årets trase for Iditarod.