Hopp til innhold

Solgte okser for over fem millioner

STANGE: Det er en festdag når årets mest lovende ungkarer auksjoneres bort på Staur gård. 65 staute avlsokser gikk «under hammeren» i år.

Okseauksjon v/knut Røsrud

Merethe Mørk

Merethe Mørk har reist fra Egersund til Stange for å være med på auksjonen.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Jeg kommer til å legge inn bud, men jeg tror prisen kommer til å bli høy, sier Merethe Mørk.

Hun driver med kjøttfe på gården i Egersund og har kommet til Staur Gård i Stange, for å få med seg den årlige okseauksjonen.

– Jeg ser på helheten. På bredden og hvordan de er i beina. Jeg vil ha en okse med litt lengde og som er litt kjøttsatt, sier hun.

Researchen er gjort. Hun har funnet oksen hun vil ha. Nå venter hun på muligheten til å slå til. Nesten 800 personer har tatt turen til forsøksgården i vårsola. Langt ifra alle kommer til å dra hjem med en okse.

Garanterer gode gener

Inger Johanne Bligaard

Inger Johanne Bligaard i Tyr mener bestemt at dette er kjøttfeprodusentenes store festdag.

Foto: Knut Røsrud / NRK

400 av landets beste fjorårsokser kommer hvert år til Staur. De blir besiktiget før de 80 beste velges ut og testet – både fysisk og genetisk.

– Bonden som kjøper en okse her skal vite at det er dyr med gode gener og som vil være lønnsome i avl de får med seg hjem, sier Inger Johanne Bligaard, som er nestleder i Tyr, interesseorganisasjonen for norske kjøttfeprodusenter.

65 okser er plukket ut til auksjonen.

– Dette er toppen av fjorårets årgang. Mange av dem reiser herfra allerede i helga, mens de aller beste blir litt til. Dem tar vi semin av, så enda flere bønder kan nyte godt av genene deres, sier Bligaard.

Prisrekord

Auksjonen er i gang. Første okse ut er Kim av Nordstu. Han går for 120.000 kroner.

– Dette er kjempespennende, sier Merethe Mørk.

Det er en Aberdeen Angus hun er på utkikk etter og det er 12 av dem med i auksjonen. Hun følger med mens akusjonarius selger okse etter okse.

– Du vet hva du vil forbedre i din egen bestning. Da kan du gå spesifikt etter en okse med de egenskapene du leter etter, sier hun.

Oksen hun helst ville ha glipper unna, men heldigvis har hun alternativer.

– Jeg fikk en fin okse allikevel, så alt i alt er jeg veldig fornøyd, sier hun.

Merethe Mørk på tribunen

Mereth Mørk følger spent med på auksjonen. Hun fikk ikke tilslag på førstevalget, men er allikevel godt fornøyd.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Vil skape en opplevelse

I alt selges det okser for 5.208.000 kroner på Staur under auksjonen. Snittprisen pr okse blir dermed drøyt 80.000 kroner.

– Vi gjør jo dette for å skape litt blest rundt næringa, også tror jeg at mange kjøttfeprodusenter setter pris på det, sier Inger Johanne Bligaard i Tyr.

Og det er ikke bare bønder som har funnet vegen til gården.

– Vi skaper jo en opplevelse her, så det er mange familier som har kommet for å se på dyra. Det er vi glade for, sier hun.

Okseakusjon på Staur
Foto: Knut Røsrud / NRK

Flere saker fra Innlandet