Kjørte ulovlig på fredet sjø

Tråkkemaskinen som gikk gjennom isen på Gjesåssjøen hadde ikke tillatelse til å kjøre på sjøen. Nå kan filminnspillingen av Børning 2 bli flyttet til et annet sted.

Berging av tråkkemaskin

OPP AV ISEN: Den flere tonn tunge tråkkemaskinen ble løftet ut av ismassene.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Tråkkemaskinen var i gang med å lage bane til bilfilmen Børning 2, da den gikk gjennom isen mandag denne uken. Den dramatiske historien endte med at sjåføren med nød og neppe kom seg ut før maskinen forsvant ned i is og vann.

Natt til fredag har spesialister fra Forsvaret drevet bergingsarbeid på Gjesåsjøen i 30 iskalde minusgrader. Maskinen er hevet og skal etter planen vinsjes på land i løpet av dagen.

Kjørte uten godkjenning

I ettertid viser det seg at kjøringen har foregått ulovlig. Gjesåssjøen er fredet, så det måtte foreligge en spesialtillatelse fra Fylkesmannen for å gjøre snøryddingen. Søknaden ble sendt samme dag som tråkkemaskinen forliste og var ikke behandlet på ulykkestidspunktet.

– Det er ikke gitt noen tillatelse til kjøringen som skjedde da tråkkemaskinen gikk gjennom, så dette er uheldig. Søknaden er enda ikke behandlet i påvente av at vi har ettersøkt flere opplysninger fra Åsnes kommune, sier Jørn Georg Berg i miljøavdelingen hos Fylkesmannen.

Det ble umiddelbart gitt tillatelse til berging av kjøretøyet og Forsvaret var på plass få dager etter.

Berging av tråkkemaskin som gikk gjennom isen

BERGET: Maskinen ble trukket løs natt til fredag.

– Alt på det tørre

Opptak til bilfilmen skulle etter planen gjøres i Solør-kommunene Åsnes og Våler i slutten av februar. Det er ordfører i Åsnes, Ørjan Bue, som har stått bak initiativet og søknaden om bilkjøring på den fredete sjøen. Han var ikke tilgjengelig for kommentar fredag, men varaordfører Kristian Botten Pedersen sier de har gjort det de skulle i saken.

– Vi hadde forståelse av at dette var i orden fra Fylkesmannens side, så derfor ble det gitt klarsignal til kjøringen. Etter hvordan dette er fremstilt av ordføreren mener vi at vi har vårt på det tørre, sier Pedersen.

Naturvernforbundet i Hedmark har også reagert og kritiserer Åsnes kommune for å ha kjør en lukket prosess. I et brev til Fylkesmannen bes det om at planene stoppes av hensyn til fugl og vilt i området.

Kan bli flyttet

Om det i det hele tatt vil bli noen filminnspilling fortoner seg som høyst usikkert. Men ifølge produsentene bak filmen har det aldri vært bestemt at det var på Gjesåssjøen innspillingen skulle foregå.

– Opptaksstedet er ikke bestemt og vi er fortsatt i prosessen med å få dette på plass. Ettersom dette er et vernet område vil vi selvsagt aldri finne på å filme på et slikt sted uten nødvendige tillatelser, sier filmprodusent John M. Jacobsen i Filmkameratene.

Det er fortsatt ikke klart hva som gjorde at tråkkemaskinen gikk gjennom. Forsvaret sier til NRK at istykkelsen er rundt 30 cm, men det er oppdaget enkelte svekkelser i isen.

Tråkkemaskin som gikk gjennom isen midt ute på Gjesåssjøen i Åsnes ble hevet torsdag kveld.

DRAMATISK: Det ble en dramatisk tur for føreren av maskinen.