Matjorda fra miljøstasjon var full av søppel

RINGEBU (NRK): Matjorda som Marit Moen (64) kjøpte inneholdt alt fra majonestuber til korker fra ketchupflasker. Renovasjonsselskapet tar nå selvkritikk.

Søppel i matjorda

SKUFFET; Marit Moen er skremt og skuffet over at et renovasjonsselskap kan være med på å spre søppel på denne måten.

Foto: Ole Martin Sponberg

– Her er det enorme mengder med småplast, små biter med aluminiumsfolie som sitter fast i jorda. Det er tragisk å tilføre naturen slikt når vi vet hva det gjør med fugler, fisk og andre dyr, sier Moen.

Kvinnen fra Lillehammer er fortvilet over matjorda hun kjøpte fra et avfallsselskap. Da hun helte ut jorda rundt hytta ved Ringebufjellet, fikk hun seg en ubehagelig overraskelse.

Istedenfor frisk og fin matjord ble området til en liten søppelhaug, en potensiell dødsfelle for dyr i nærheten.

Søppel i matjorda

SØPLETE MATJORD: Dette er bare en liten del av hva Moen plukket ut av jorda hun kjøpte.

Foto: Marit Moen

– Det er så trist

Hun synes det er trist for miljøet at kommunen er med på å spre søppel rundt på denne måten.

– Vi har fått så mye opplysning om skadelige ting som ikke må inn i naturen, og da spesielt plast. Det har vært stort fokus på det, men så opplever vi likevel dette her. Jeg blir kjempelei meg,

Hun reagerer på at det er en miljøstasjon som er synderen i dette tilfellet.

– Jeg synes det er veldig betenkelig. Vi blir oppfordret til å kildesortere, og det er så bra, men da må vi ikke få det her igjen av renovasjonsselskapene, sier Moen.

Stort problem

Maren Esmark, generalsekretær Naturvernforbundet

STORT PROBLEM: Generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark sier at plasten som ble funnet i matjorda viser hvor stort problem plast faktisk er.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark ble overrasket da hun fikk høre om saken.

– Åj! Dette viser jo hvor stort problem plast faktisk er. Det kan ta mange hundre år før plast brytes ned og kan derfor gjøre mye skade, sier Esmark.

Hun vil likevel rose Moen for at hun kjøpte matjord.

– Matjord inneholder ikke torv og er derfor mye bedre for miljøet, men den skal jo ikke inneholde plast. Det er helt opplagt at renovasjonsselskapet trenger bedre rutiner, sier hun.

Avfallsselskapet beklager

Søppel i matjorda

BEKLAGER: Gøran Løkken i renovasjonsselskapet tar selvkritikk for den søplete matjorda.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Gøran Løkken, som er renovasjonssjef i Midt-Gudbrandsdal renovasjonsselskap på Frya i Sør-Fron kommune, beklager salget av den dårlige jorda.

– Det er ikke sånn det skal være. Vi skal ikke ha plast og metaller i komposten vår. Vi må se litt på det hageavfallet vi får inn på mottakene våre, det kan godt hende at det er litt dårlig sortert.

Løkken forteller at det kommer så mye plast til avfall til avfallshåndtering at det representerer en stor utfordring, men han tar kritikk for at sorteringen har vært for dårlig.

– Ja klart det, jeg likte ikke det som har skjedd her. Vi skal vende alle steinene her nå for å forbedre komposten vi sender ut. Det er helt sikkert.