Kjøpte hus for én krone - nå anmelder han kommunen

Kjøperen av en eiendom i Kongsvinger mener kommunen solgte den uten å eie den. Nå varsler han anmeldelse av kommunen og krever erstatning i mangemillionersklassen.

Schusslerveien 40, Kongsvinger

STRID: Denne eiendommen gjør at Kongsvinger kommune kan bli anmeldt for bedrageri.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Kongsvinger kommune solgte en eiendom i Schüsslersvei 40 til Jan Schüssler i januar i 2010. Schüssler, som er en etterkommer av husets arkitekt, hadde store planer for eiendommen og skulle bruke huset som et kultursenter og etablere et privat museum.

Eiendommen hadde et betydelig oppussingsbehov og kommunen solgte den derfor for én krone.

– Dette er et bedrageri

Jan Schüssler mener nå at kommunen ikke var den reelle eieren på salgstidspunktet, men at dette var stiftelsen Lundeby Nor.

Mette Yvonne Larsen

ERSTATNING: Mette Yvonne Larsen varsler et erstatningskrav på mange millioner.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Schüssler krever erstatning og heving av kjøpet. Kongsvinger kommmune vil også bli politianmeldt dersom ikke saksinnholdet endrer karakter de nærmeste dagene.

– Slik saken fremstår i dag mener vi dette er et bedrageri og vi vil ha i gang en etterforskning for å få alle fakta på bordet, sier Jan Schüsslers advokat, Mette Yvonne Larsen til NRK.

Hun beskriver en svært vanskelig sak og mener Kongsvinger kommue har gjort lite for å rydde opp i problemene.

– Dersom det ikke blir lagt frem noen nye dokumenter som endrer saksbildet, kommer vi til å anmelde i løpet av neste uke. Men denne saken har blitt så betent og vanskelig at mest sannsynlig vil en anmeldelse komme uansett, sier Mette Yvonne Larsen.

Krever millionerstatning

Larsen mener Kongsvinger kommune har holdt tilbake informasjon for å lettere kunne kvitte seg med eiendommen.

– Kongsvinger kommune har hele veien holdt tilbake informasjon om heftelser, eiendomsforhold og planer med eiendommen. Min klient mener dette har vært et bevisst valg, slik at kommunen kunne kvitte seg med et brysomt problem, sier Larsen.

Schüssler og andre bidragsytere har brukt flere millioner på restaurering siden overtagelsen for over fem år siden. Larsen varsler at erstatningskravet vil bli på en god del mer enn investeringen som er gjort.

Kjenner seg ikke igjen

Helge Thomassen

LØSNINGSORIENTERT: Varaordfører Helge Thomassen håper fortsatt på en løsning i saken.

Foto: Hedmark fylkeskommune

Varaordfører i Kongsvinger, Helge Thomassen, medgir at informasjonen kunne vært bedre på en del punkter og at mye kunne ha vært gjort annerledes i saken. Men han er uforstående til at noen i Kongsvinger kommune har tilbakeholdt viktig informasjon om eierforhold eller andre vesentlige faktorer.

– Kongsvinger kommune eide eiendommen på salgstidspunktet. Salget ble vedtatt i kommunestyret på bakgrunn av at Schüssler var kjøperen med best potensiale. Kommunens interesse var at han skulle lykkes, så jeg kan ikke forstå at noen kunne tjene noe på å holde igjen informasjon, sier Thomassen.

Han mener at Jan Schüssler har gjort en svært god jobb med eiendommen og oppfylt nesten alle punktene kommunen satte som krav i kontrakten. Thomassen håper det fortsatt er mulig å få til en løsning.

– Vi mener at alt har gått lovlig for seg, og ønsker å løse dette utenfor rettslokalene. Derfor tar vi nå initiativ til et nytt møte med Schüssler for å prøve å finne en løsning, sier Thomassen.