Hopp til innhold

Kjøpte arbeidsplassen og startet på nytt

190 ansatte ble oppsagt da japanske Takeda Nycomed la ned legemiddelproduksjonen i Elverum. De oppsagte kjøpte fabrikken, og nå kan 50 av dem gå tilbake på jobb.

Kjøpte tilbake arbeidsplassen sin, når går tilbake på jobb

OVERTAR: Bodil Hansen, Kristian Nydal, Leif Rune Skymoen og Amir Draganovic er klare til å overta fabrikken.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Jeg gleder meg til å stå her igjen, sier Amir Draganovic som jobba på Takeda Nycomed inntil de japanske eierne la ned produksjonen.

Onsdag kan han og 50 av de andre som jobba på fabrikken gå tilbake på jobb i nytt selskap som de ansatte har kjøpt aksjer i.

Nå er jeg letta og glad, sier Per S. Thoresen.

For to år siden fikk han som administrerende direktør i Takeda Norge det tunge oppdraget og reise til Elverum for å fortelle 190 ansatte at de mistet jobben.

Siden den tid har den pensjonerte direktøren sammen med de ansatte jobba for ny drift i nytt selskap.

Ansatte kjøpte seg inn

Etter at de ansatte fikk den dårlige nyheten for to år siden, satt de i samarbeide med Per S. Thoresen i gang opprettelse av et nytt selskap.

Selskapet Strandmoen Næringsutvikling ble etabler ved hjelp av at de oppsagte kjøpte aksjer. Selskapet eier og drifter Curida som nå starter opp produksjon av legemidler 1. juli.

De jobber med 4 internasjonale legemiddelfirmaer som de skal produsere for.

Det er 5-årsavtaler, men det er klart det er avhengig av at kundene selger produktene i markedet, sier Per A. Thoresen som er styreleder i Strandmoen Næringsutvikling.

Leif Rune Skymoen og Per Thoresen

OPPSTART: Daglig leder i Curida Leif Rune Skymoen og styreleder i Strandmoen Næringsutvikling Per S. Thoresen er lettet over at det nå blir oppstart.

Foto: Strandmoen næringsutvikling

Det jobbes også med to prosjekter innen nye legemidler som forskningsmiljøer jobber med.

Utfordringen er å få forskning til å bli konkrete produkter. I dag må de få bistand i utlandet, men det kan vi nå tilby i Elverum, sier Thoresen.

I første omgang er det 50 ansatte i Curida, målet er at det om fem år er 190 ansatte på fabrikken.

Feires med statsministeren og Team Me

For Amir betyr arbeidet som er lagt ned av ansatte, politikere og byråkrater at han kan gå tilbake til maskina som lager smertelindrende salve. Det amerikanske selskapet AbbVie har gjort avtale med Curida om at salven deres skal produseres i Elverum.

Jeg hadde nesten ikke turt håpe at det skulle gå så bra. For hver måned har håpet blitt høyere, sier han.

Onsdag feires begivenheten med besøk av både statsministeren og elverumsbandet Team Me.

Flere saker fra Innlandet