Slipper ikke til i Hamar kulturhus

– På Hamar har vi stått litt i kø siden før det åpnet. Men det er bare så veldig nei. Det irriterer meg, sier Ingrid Bjørnov.

Ingrid Bjørnov

Ingrid Bjørnov har opptrådt i Hamar mange ganger. Nå vil hun gjerne til det nye kulturhuset også, men får bare nei.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

En rekke kjente artister, som Ingrid Bjørnov, Øystein Sunde og Jo Nesbø, har fått nei til å opptre i Hamars nye kulturhus, skriver Hamar Arbeiderblad. De skjønner ikke hvorfor.

Hamar Kulturhus
Foto: Mette Finborud Børresen

– Hamar kulturhus har stått på ønskelista lenge, men det har vist seg vanskelig. Vi kommer ikke til forhandlingsbordet engang og det synes jeg er litt rart, sier Ingrid Bjørnov til NRK.

– Har jeg tøysa for mye med stupetårnet?

Hun er vant til å bli ønsket velkommen, og om det ikke passer akkurat den dagen så finner de en annen dag. Men ikke i Hamar kulturhus. Der er dørene låst for henne.

Ingrid Bjørnov
Foto: .( Marit Hommedal, Scanpix) / NRK

– Jeg lurer jo på om jeg har fornærmet Hamar på noen måte. Har jeg tøysa for mye med stupetårnet, har jeg sagt noe, eller vet de at faren min er fra Gjøvik?

Bjørnov understreker at kulturhuset er i sin fulle rett til å velge sin profil, men hun stiller seg likevel undrende til avslagene.

Politikerne krever svar

Kulturhuset sier til Hamar Arbeiderblad at de ikke har plass til alle og at de prioriterer det lokale og regionale kulturlivet.

– Jeg ble veldig overrasket. Når vi har bygd et så stort og flott kulturhus, trodde jeg det også skulle være en arena for å trekke nasjonale navn til Hamar, så folk skulle slippe å reise inn til Oslo for kulturopplevelser, sier Thomas L. Jørgensen i Hamar Arbeiderparti.

Knut Fangberget

Dette skal være et samfunnshus i særklasse, med plass til både lokale og nasjonale artister, mener Knut Fangberget.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

– Dette er et rykte vi ikke kan ha hengende på oss, sier Knut Fangberget i Hamar Høyre.

Begge krever nå svar fra rådmannen og forventer en gjennomgang av saken i neste ukes formannskapsmøte.

Rom for justeringer

Terje Gloppen

Fungerende kulturhusleder Terje Gloppen sier de tar med seg innspillene.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Terje Gloppen, som nylig har gått inn i stillingen som fungerende kulturhusleder, sier de tar innspillene på alvor.

– Hvis folk opplever å bli møtt på denne måten i kulturhuset, så er det rom for endring og rom for å justere vår kommunikasjon med omverdenen.

Han kan ikke svare for de vurderingene som er gjort tidligere.

– Vår intensjon er at vi hele tiden skal ha radaren oppe for hva folk og artister ønsker. Vi tar med oss innspillene i vår videre planlegging, sier Gloppen.