Gruadrapet: Kjent skyldig i overlagt drap

Lagmannsretten mener 29-åringen, som er tiltalt for å ha knivstukket og drept sin kone på Grua, handlet med overlegg.

Mistenkelig dødsfall i Lunner

MENER DRAPET VAR OVERLAGT: Lagmannsretten kjente i dag en 29 år gammel afghansk statsborger skyldig i å ha drept sin kone med overlegg i fjor sommer.

Foto: Eivind Marcelino

Thorbjørn Klundseter

AKTOR FORNØYD: Statsadvokat Thorbjørn Klundseter er fornøyd med lagmannsrettens kjennelse.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Det var i fjor sommer den 17 år gamle afghanske kvinnen ble drept i et hus på Grua på Hadeland. Kvinnen bodde egentlig på et asylmottak i Lyngdal med sin to år gamle datter, og var på besøk hos søsteren da hun ble drept.

Mannen hennes ble tiltalt for drapet, og han ble dømt i Gjøvik tingrett til fengsel i 16 år for å ha drept ektefellen med overlegg. Han anket dommen på stedet.

Ankesaken har de siste dagene foregått i Eidsivating lagmannsrett på Hamar, og i ettermiddag kom juryen med sin kjennelse. Den 29 år gamle mannen ble kjent skyldig i overlagt drap på sin kone.

Fornøyd med kjennelsen

29-åringen har erkjent forsettlig drap på kona si, men har hele tiden nektet for at han på forhånd hadde planlagt å drepe henne.

I retten har han forklart at drapet skjedde etter at ekteparet hadde kranglet om morgenen den 12. juni i 2013.

Aktor Thorbjørn Klundseter sa under sin prosedyre at 29-åringen derimot hadde bestemt seg for å forlate landet allerede den morgenen, og at han skulle drepe kona dersom hun ikke ville bli med ham.

Han er fornøyd med at også lagmannsretten har kjent 29-åringen skyldig i overlagt drap.

– Dette har vært påtalemyndighetens syn siden vi var i tingretten, hvor tiltalen ble endret fra forsettlig til overlagt drap. Gjøvik tingrett kjente tiltalte skyldig i overlagt drap, og påtalemyndigheten er tilfreds med at det nå ble stående, sier Klundseter.

Grua-drapet jury lagmannsretten

LA JURYENS KJENNELSE TIL GRUNN Lagmannsretten la i ettermiddag juryens kjennelse til grunn.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Skuffet over avgjørelsen

29-åringens forsvarer Tarik Abbou sa i sin prosedyre at de tekniske bevisene ikke sier noe om hva som faktisk skjedde i forkant av drapshandlingen den morgenen. Abbou ba om at hans klient ikke skulle kjennes skyldig i å ha planlagt drapet på sin kone.

– Lagmannsretten har vurdert det slik at drapet ble begått med overlegg, selv om jeg mener det ikke er et riktig utfall. Men nå er kjennelsen lagt til grunn, så får vi se hva som skjer i forbindelse med straffeutmålingen, sier Abbou.

Lagmannsretten skal ta stilling til straffeutmålingen førstkommende mandag.

Tiltalte er fortsatt dårlig

Den tiltalte 29-åringen besvimte i rettssalen fredag formiddag, og det ble bestemt at han skulle fraktes til legevakten.

Hans forsvarer sier han ikke vet hva som var årsaken til at hans klient besvimte, annet enn at det kunne se ut som han fikk et sammenbrudd.

– Det jeg vet nå er at han er dårlig, og at han fortsatt er dårlig. Noe mer vil jeg ikke gå inn på nå, sier Abbou.

Tidligere har politiavhør av 29-åringen måttet blitt avbrutt på grunn av hans psykiske helse.