Hopp til innhold

Sp, Ap, Frp: – Denne ulven kan ikke få særbehandling lenger

Nok en gang er lisensjakta på ulv stoppet for å verne «kjendisulvene» i Deisjøparet. En samstemt opposisjon er kraftig provosert.

Elgå-ulven blir målt og merka av SNO

FLYTTET: Elgå-ulven har blitt bedøvd og flyttet to ganger, sist i januar i år, da den ble flyttet til Våler i Østfold.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Nå har vi gitt den særbehandling, flytta den med helikopter to ganger og satt himmel og jord i bevegelse for å ta vare på den. Det er helt uakseptabelt, sier Emilie Enger Mehl i Senterpartiet.

– Det blir helt feil. Det reagerer vi sterkt på. Meget provoserende. En enkelt ulv kan ikke ramme hele ulvejakta sånn, sier Tor André Johnsen i Fremskrittspartiet.

– Her må statsråden komme på banen og rydde opp, sier Nils Kristen Sandtrøen i Arbeiderpartiet.

Nei til utvidet ulvesone

De tre opposisjonspolitikerne protesterer på at lisensjakta nok en gang stoppes midlertidig i noen områder, fordi den genetisk viktige ulven er på vandring igjen.

Ulven har blitt bedøvet og flyttet til tryggere steder to ganger. Først fra Engerdal til Kongsvinger i 2019 da den hadde gjort stor skade i villreinflokken i Elgå. Da gikk den 30 mil tilbake igjen på kort tid.

Så ble den, og tispa den har slått seg sammen med, flyttet til Våler i Østfold i januar i år, for å unngå at de ble skutt under lisensjakta.

Lars Gangås med Elgåulven fra Dejsøreviret bedøvd

BEDØVD: Lars Gangås i Statens Naturoppsyn med den bedøvde Elgå-ulven i januar.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Men de slår seg altså ikke til ro.

Nå har ulveparet vandret fra Våler i Østfold og nordover mot Innlandet igjen. Og derfor er lisensjakta stoppet i deler av Viken og Innlandet, for å sikre at de to ulvene ikke blir skutt.

Det er stikk i strid med det et flertall på Stortinget vedtok den 7. desember, mener opposisjonspartiene.

– Utafor ulvesona har Stortinget sagt klart ifra, at Høyre-regjeringa og Erna Solberg ikke har anledning til å utvide ulvesona, sier Nils Kristen Sandtrøen (Ap).

Fritt fram for buffersoner, sier ministeren

Men klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) mener de er i sin fulle rett til å stoppe lisensjakta i såkalt tidsbegrensede buffersoner.

Elgå-ulven blir flyttet fordi klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn frykter den kan bli skutt der den er.

FORPLIKTET: Klimaminister Sveinung Rotevatn sier de er i sin fulle rett til å stoppe jakta for å verne ulven.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Det kom klart fram i stortingsdebatten at Stortinget mener det fortsatt skal være mulig å benytte seg av såkalte tidsbegrensede buffersoner der lisensfelling stanses midlertidig for å ta vare på genetisk verdifulle ulver som er på vandring. Fremskrittspartiets talsmann var blant dem som bekreftet dette, og jeg oppfattet heller ikke at den øvrige opposisjonen var uenig, sier Sveinung Rotevatn.

Både klimaministeren og Statsforvalteren i Innlandet viser også til felles retningslinjer med Sverige og sier de er forpliktet til å passe på den genetisk viktige ulven.

Vet ikke hvor de skal

Og det bekrefter Statsforvaltern i Innlandet at de vil gjøre.

Vebjørn Knarrum

STOPPER JAKTA: Avdelingsdirektør Vebjørn Knarrum hos Statsforvalteren i Innlandet sier de begrense lisensjakta der det er nødvendig.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Vi kommer til å unnta områder fra lisensfelling fortløpende. Og så åpner vi opp på nytt der vi ser at ulvene har beveget seg ut av området.

Det sier avdelingsdirektør hos Statsforvalteren i Innlandet Vebjørn Knarrum.

Han forteller at det radiomerkede ulveparet beveger seg rakst nordover, og at de ikke vet hvor de har tenkt seg videre. Men de mener ulvene er sør i Innlandet akkurat nå.

Flere saker fra Innlandet