Legemiddelindustrien vil flytte vaksineproduksjon til Elverum

Administrerende direktør for Legemiddelindustrien (LMI), Karita Bekkemellem, har satt inn et ekstra gir for å få vaksineproduksjon til den nedleggingstruede fabrikken Nycomed Takeda i Elverum.

Nycomed, Elverum

192 ansatte vil miste jobben, hvis Nycomed Takeda i Elverum legges ned. Den japanske eieren ønsker å flytte produksjonen til Tyskland og Polen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Da det i begynnelsen av februar ble kjent at Nycomeds japanske eier Takeda ønsker å legge ned fabrikken i Elverum, kastet Legemiddelindustrien seg inn i kampen for fabrikken.

Karita Bekkemellem

Karita Bekkemellem vil ha vaksineproduksjon til Elverum.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

192 ansatte mister jobben, hvis fabrikken blir lagt ned. Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og elverumsing Knut Storberget besøkte Takeda i Japan tidligere denne uka, men de vil ikke revurdere sitt forslag om nedleggelse.

– Viktig kompetanse forsvinner

Legemiddelindustrien vil flytte Folkehelseinstituttets vaksineproduksjon til Elverum. I fjor ble det besluttet å legge ned produksjonen, noe som betyr at all vaksineproduksjon og framstilling av biologiske virkestoffer må skje i utlandet.

Nå har den tidligere ap-politikeren, og nå direktør for LMI, Karita Bekkemellem skrevet brev til næringsminister Trond Giske og helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre, skriver Østlendingen.

I brevet skriver hun blant annet at man risikerer at mye viktig kompetanse forsvinner ut av landet hvis både Nycomed og vaksineproduksjonen blir borte.

«Et alternativ kan være å flytte folkehelsas vaksineproduksjon (som staten eier) til Elverum. På den måten vil man opprettholde en god beredskap i forbindelse med en eventuell pandemi, utnytte eksisterende infrastruktur og redde et stort antall arbeidsplasser, samtidig som man vil legge til rette for at produksjonen som i dag foregår utenlands kan hentes inn igjen til Norge», skriver hun, ifølge ostlendingen.no.

Hun oppfordrer Giske og Gahr Støre til å sikre viktige arbeidsplasser innen helseindustrien, og gi denne industrien fotfeste i Norge.