Hopp til innhold

– Følte seg som et dyr og skadet seg selv

Mannen som skapte Flåklypa-universet ble mobbet og ønsket å dø som ung. Redninga for Kjell Aukrust ble tegnetalentet.

Kjell Aukrust

TØFF OPPVEKST: Kjell Aukrust opplevde mobbing da han kom til Oslo.

Foto: Oddvar Walle-Jensen / Scanpix

Den 19. mars ville Kjell Aukrust ha fylt 100 år. Han er mannen bak Flåklypa-universet med Ludvig og Solan. Jubileet markeres på en rekke måter, blant annet skriver forfatteren Sigmund Løvåsen på en biografi som er planlagt skal komme ut i sommer. Mannen som forbindes med ellevill og særegen humor hadde også svarte sider i livet sitt.

– Helt jævlig

Kjell Aukrust ble mobbet.

MOBBING: Kjell Aukrust (midten) savnet Alvdal og klassekameratene da han flyttet til Oslo og ble mobbet.

Foto: NRK

Kjell Aukrust ble født i Alvdal og han vokste opp på Storsteigen landbruksskole der faren var bestyrer. Men livet endret seg brått da faren ble valgt inn på Stortinget og Kjell skulle gå på snekkerskole. Året var 1936.

Aukrust-biograf Sigmund Løvåsen forteller om et tøft møte med Oslo for den unge Kjell Aukrust. Han ble et mobbeoffer.

– Han var ung, han var liten av vekst og han snakket feil dialekt, forteller Løvåsen.

I et NRK-intervju fra 1999 beskriver Aukrust selv tida.

– Mobbing var jo et ukjent begrep den gangen. Men jeg ble mobba. Jeg kom fra langt oppe i Nord-Østerdalen og hadde ikke glidelås i genseren. Jeg ble smurt inn med lim og rulla rundt i flishaugen. Det var helt jævlig, fortalte Aukrust.

I biografien beskriver Løvåsen at Aukrust følte seg som et dyr og at han ønsket å dø. Han tok et stemjern og kjørte det inn i håndleddet så blodet sprutet.

– Det var nok et rop om hjelp. Arret var synlig resten av livet både på håndleddet og i sjela, sier Løvåsen.

Reddet av tegning

Kjell Aukrust.

TALENT: Kjell Aukrust viste tidlig talent for tegning.

Foto: NRK

Kjell Aukrust er mest kjent for Flåklypa. Men han var også en mesterlig tegner og maler, og allerede som 15-16 år gammel kom han inn på kunst og håndverksskolen etter å ha blitt oppdaget av den store kunstneren Henrik Sørensen.

Og i biografien forteller Løvåsen om at tegning også ble redninga for å komme seg ut av mobbinga. Aukrust har nemlig sjøl fortalt at han begynte å tegne mannlige kjønnsorganer på plankebiter.

Maleri av Kjell Aukrust

NATTPOTTA: Nattpotta er trolig fra 1935 og har hentet motiv fra barnerommet på Storsteigen landbruksskole. Gjengitt med tillatelse fra Kari og Kjell Aukrusts stiftelse.

Foto: Kari og Kjell Aukrusts stiftelse

Disse falt i god jord hos alfahannen blant mobberne, og Kjell Aukrust har fortalt at han tegnet større og større kjønnsorganer.

Ifølge Løvåsen uttalte da alfahannen:

– Se dette har Kjell Aukrust tegnet. Hvis noen rører et hår på hans hode så får de med meg å gjøre!

Løvåsens bok er planlagt å komme ut i sommer. Han synes det er interessant å dukke ned i Aukrust sitt univers.

– Jeg blir stadig slått av bredden og mangfoldet i det han skapte i alle mulige sjangere fra postkort til reklame, bokomslag, plakater, film, radio og TV.

Mest kjent er han for Flåklypa-universet, men han var for eksempel også en meget anerkjent billedkunstner.

– Jeg er godt i rute og håper å dra dette på en god måte, min versjon av Kjells liv.

Ludvig, Reodor Felgen og Solan

MEST KJENT: Kjell Aukrust er mest kjent for Flåklypa-universet.

Foto: Maipo AS

Mange markeringer

Og ifølge leder for hele jubileet, Kjell Erik Nordahl, skal hele landet merke at det er 100 år siden Kjell Aukrust ble født.

Allerede i januar starter det med at Reodor Felgen skal hjelpe næringslivet med å finne ut hva vi skal leve av etter oljen.

– Ideen til den fikk jeg fra den siste filmen vår, at månen ikke er eid av noe land. Så finner den norske stat ut at den skal vi eie. Så da kommer statens mann inn til Reodor og åpner pengesekken og sier det er du som skal ta oss til månen Reodor.

Dette inspirerte Nordahl til å tenke at Reodor er rette mannen til å si hva vi skal leve av etter oljen. Det skjer på Agenda Innlandet der næringslivet samles og som starter mandag

Ellers blir Aukrust feiret flere steder i landet som på barnefestival i Porsgrunn, i Lom, Sandefjord og sjølsagt i Alvdal på selve bursdagen. Den 22. mars skal kulturlivet feire Aukrust med en festforestilling Chat Noir. NRK lager en dokumentar på tre ganger 50 minutter. Kunsten hans blir stilt ut flere steder i landet.

Og: musikken til Kjell Aukrust blir sentral under Festspillene i Elverum. Aukrust komponerte musikk med hagle..

Flere saker fra Innlandet