Hopp til innhold

Kirkeverge nektet for millionunderslag

En tidligere kirkeverge fra Østerdalen nektet for å ha underslått 2,7 millioner kroner da saken startet mot ham i Nord-Østerdal tingrett. Men han innrømmet ikke å ha betalt skatt og å ha drevet en slags "butikk i butikken".

Ida Andenæs

Ida Andenæs forsvarer den underslagstiltalte mannen.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Det var i 2012 snøballen begynte å rulle da den daværende kirkevergen i Østerdalen ble anmeldt etter at en revisjonsraport viste store avvik mellom regnskapene i flere menighetsråd og hva som faktisk sto på konto. Mannen var regnskapsfører for flere menighetsråd og skal ha disponert penger som han ville. Han skal også ha tatt seg personlig betalt for arbeid han gjorde som kirkeverge. Han skal ha¨opprettet og vedlikeholde gravmonumenter, opprettet gravfond, solgte blomsterkasser, trykket opp salmer og leide ut kirkelokaler og tjenestebiler.

Les: Tidligere kirkeverge tiltalt for millionunderslag

– Kirka har ikke tapt noe

Den tiltalte mannen sa seg ikke skyldig da saken mot ham startet i Nord-Østerdal tingrett tirsdag. Det overrasket aktor Richard Røed etter hva mannen har sagt i politiavhør, der han delvis erkjente straffskyld.

– Jeg erkjenner kreativ regnskapsførsel og ikke underslag, sa mannen i retten.

Røed sa i sin innledning at saken også hadde et innslag av korrupsjon ved at ex-kirkevergen tok provisjon ved å anbefale gravstøtteleverandører.

Kirkevergen forklarte at han arvet et system der det var vanlig at ansatte fikk penger i lomma etter jobber. Da opprettet han en egen visakonto. Denne ble aldri drøftet på noen møter, sa kirkevergen i retten.

Det til tross for at økonomien var svært dårlig.

– Jeg underslo ikke noe fra kirka. Disse pengene ble brukt til kirkelige formål.

Han hevdet at kirka ikke tapte penger på ordninga, fordi at arbeidet skjedde på de ansattes fritid, og at de fikk provisjon for dette . Alternativet hadde vært overtid.

Han anslo at dette dreide seg om mellom 10.000 og 30.000 i året, og at han brukte noen uker på det.

– Derfor tapte ikke kirka noe på dette, hevdet han, og sa i retten at han nektet å tro at personer i Fellesrådet ikke visste om dette. Han forklarte at det aldri hadde blitt stilt noen spørsmål.

– Butikk i butikken

Men den tidligere kirkevergen innrømmet at det ikke ble skattet av pengene, og at det var kreativ regnskapsførsel. For visakontoen som er sentral i saken ble det aldri ført regnskap.

– Det var ikke tid, sa han.

I retten nektet han for:

  • Å ha betalt private regninger fra kontoen
  • å ha brukt kortet på private turer utenlands.
  • Det var kun uttak for jobber som var gjort.

Han innrømmet også at ulike kontoer fløt over i overandre, og at det var en slags "butikk i butikken".

Han innrømmet også å ha fått 20 prosent provisjon i forbindelse med salg av gravstøtter.

– Jeg gjorde min del av jobben. Jeg besøkte pårørende og var med og montere steinene, sa han.