Kirkeansatt underslo 3,4 millioner: – Jeg mistet kontrollen

GJØVIK (NRK): Som økonomikonsulent i det kirkelige fellesrådet overførte han til sammen 3,4 millioner fra kirkekontorets penger til seg selv. – Pengene gikk rett inn i familieøkonomien, sa mannen i retten i dag.

Johan Petter Bærland

UBETINGET FENGSEL: Aktor Johan Petter Bærland la ned påstand om to års fengsel for den siktede mannen.

Foto: Roy Allan Larsen / NRK

En tidligere ansatt ved et kirkelig fellesråd i Vestoppland møtte tirsdag i tingretten i Gjøvik siktet for grovt underslag av 3,4 millioner kroner.

Tilstod alt

Familiefaren la i retten alle kort på bordet og forklarte seg villig til retten om hvorfor og hvordan han hadde underslått pengene. Mannen forklarte til aktor, politiadvokat Johan Petter Bærland, at underslagene startet da han var i en økonomisk presset situasjon. I tillegg var det sykdom i familien.

– Da tok jeg det lite rasjonelle valget om å underslå penger, uten å tenke på konsekvensene. Etter hvert mistet jeg kontrollen, sa mannen i retten.

Mannen sa at han i dag angrer bittert på det han gjorde og at han ønsker å gjøre opp for seg.

– Den verste straffa var å fortelle det til familien, sa han.

Pengene gikk ifølge mannen inn i familieøkonomien og ble brukt til ting som hytte, bil, ferier og oppussing. Mannen opplyste også at beløpet i siktelsen var korrekt.

Underslo penger fra 2006 til 2014

Mannen sa i sin forklaring han i tidsrommet august 2006 til mai 2014 overførte penger fra fellesrådets konti til sine egne.

Mannen var da økonomikonsulent i det kirkelige fellesrådet og hadde dermed adgang til fellesrådets bankkonti.

Underslaget ble utført ved at han overførte mer lønn enn han skulle til seg sjøl, overføring til mannens Mastercard-konto og betaling av familiens regninger fra kirkekontorets bankkonto.

– En grov handling

Aktor, politiadvokat Johan Petter Bærland, sa i retten at han anslo underslaget som alvorlig.

– Det er snakk om et betydelig beløp. Siktede har vært i en betrodd stilling og det hele er et grovt tillitsbrudd, sa Bærland.

Aktor la ned påstand om ubetinget fengsel i to år.

– Kan ikke legge seg mer flat

Håvard Fremstad

TILSTÅR ALT: Mannens forsvarer, Håvard Fremstad, mente at hans klient har vært svært samarbeidsvillig.

Foto: Roy Allan Larsen / NRK

Mannens forsvarer, Håvard Fremstad, mente at hans klient har samarbeidet fra første stund og at aktors påstand om straff var for streng.

– Det er ikke mulig å legge seg mer flat. Han har bidratt til at saken kan avgjøres allerede nå, et halvt år etter at anmeldelsen ble lagt inn. Straffen bør være godt under to år, sa Fremstad.

Er i gang med tilbakebetaling

På spørsmål fra forsvarer opplyste mannen at hans del av overskuddet av salg av hus og hytte er overført til politiet. Dette beløpet dreier seg om ca. 1,4 millioner kroner. Mannen hadde ingen innsigelser mot at heftelsene ved hans eiendeler ble overført til erstatningsoppgjøret.

Det var den nye økonomiansvarlige sammen med den forrige kirkevergen som fikk mistanke om at det var begått underslag da regnskapet for 2014 ble gjennomgått. Fellesrådet kontaktet så politiet.

Siden mannen har tilstått gikk saken som en tilståelsessak i Gjøvik tingrett. Rettens administrator Randi Lo opplyste at dom vil bli forkynt for siktede den 17. november.

Gjøvik Tingrett

GJØVIK TINGRETT: Saken gikk som en tilståelsessak.

Foto: Roy Allan Larsen / NRK

Flere saker fra Innlandet