Hopp til innhold

Får et døgn på seg for å flytte

Esther Esole Omoregie og 99 andre asylsøkere i Søndre Land må flytte. I går fikk de beskjeden, og i morgen drar de. – Uhørt, mener støttespillere.

Esther Esole Omoregie vil ikke dra fra Søndre Land.
Foto: Arne Sørenes / NRK

Esther har sammen med de tre barna sine bodd på mottaket i Søndre Land i tre år. Nå må de dra, til Lillesand. Det reagerer hun sterkt på.

Beboere på asylmottaket i Søndre Land må flytte med en dags varsel.

Hundre asylsøkere må flytte

Flyttingen av rundt 100 asylsøkere fra Søndre Land skaper også kraftige reaksjoner hos støttespillere til beboerne på mottaket. Soknepresten oppfordrer dem nå til sivil ulydighet, i en sak han kaller umenneskelig.

Øystein Wang

Sogneprest i Søndre Land Øystein Wang kaller avgjørelsen umenneskelig.

Foto: Øystein Wang

– Jeg oppfordrer folkene til ikke å reise og ikke finne seg i dette. De har det ille nok som de har det, dette er å tilføre nye byrder og nye unødvendige problemer.

Sogneprest Øystein Wang i Søndre Land reagerer sterkt på at 100 personer fra asylmottakene i kommunen må ut i løpet av torsdag og fredag.

Første avgang onsdag

– Vi kan ikke finne oss i at UDI driver med flytting av mennesker på denne måten, sier Wang.

I alt 145 asylsøkere ved mottakene i Volla, Grimebakken og Hov i Land var uvitende om hva som var i gjære og reaksjonene lot ikke vente på seg. De får ifølge beskjeden ta med seg maks tre kolli, og vil bli plassert på nye steder over hele landet. Første buss har avgang onsdag morgen.

Siv Kjelstrup forstår frustrasjonen til beboerne på asylmottaket.

Siv Kjelstrup forstår frustrasjonen til beboerne på asylmottaket.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Regiondirektør i UDI, Siv Kjelstrup, sier at de nødt til å gjennomføre dette for å få plass til eritreere som kommer fra transittmottak.

– Disse må oppholde seg på Østlandet slik at vi får gjennom asylintervjuer, sier Kjelstrup.

Det holder ikke for sognepresten.

– Det er uholdbart å gi en slik beskjed, jeg kan ikke skjønne at det er mulig å gjøre like etter skolestart og når mange har funnet en trygghet i Søndre Land. Det går ikke an å oppføre seg slik, vi har hatt nok problemer i norsk asylpolitikk.

– Blir nærmest deportert

Wang oppfordrer nå lokalbefolkningen til å vise engasjement i saken, som han mener er umenneskelig.

– Mange av barna jeg kjenner blir revet bort og nærmest deportert vekk. Slikt kan vi ikke finne oss i. Vi må slå ring rundt våre asylsøkere og sørge for at de kan bli og får en god oppfølging. Dette er umenneskelige påfunn fra utlendingsmyndighetenes side.

Også stortingspolitiker Aksel Hagen fra Oppland SV reagerer på behandlingen av beboerne ved asylmottakene, spesielt barna.

– Det er uforståelig at vi må gjøre dette mot disse 15 barna og deres familier. Vi har lenge visst at det vil komme flere flyktninger til oss og jeg skjønner at det må legges nye kabaler, men det bør være mulig å skjerme barna.

Aksel Hagen

Stortingsrepresentant Aksel Hagen.

Foto: Stig Weston

– Spesielle hensyn til barn

– Det er et prinsipp i asylpolitikken vår at vi skal ta spesielle hensyn til unger og det bør følges opp også her. Utfordringa har ikke oppstått over natta, det er helt uforståelig at det må gjøres med så kort frist.

Hagen forteller at han vil ta opp spørsmålet med statssekretær Pål Lønseth i Utenriksdepartementet tirsdag.

– Ungene har det vanskelig nok fra før, om ikke dette skal komme i tillegg. Hva slags signaler sender dette til de som har bidratt med all den innsatsen som er lagt ned for å hjelpe dem lokalt?

Hagen håper det er mulig å snu vedtaket i tide, men avventer samtalen med Lønseth.

– Jeg tror UDI på sikt er tjent med at de får denne typen reaksjoner, når slike tiltak iverksettes.

Beboere på asylmottaket i Søndre Land må flytte med en dags varsel.

Hundre asylsøkere må flytte

Flere saker fra Innlandet