Hopp til innhold

Hun er årets fattigmann

Stortingsrepresentant for SV i Hedmark, Karin Andersen ble i formiddag tildelt fattigmannsprisen.

Karin Andersen

Karin Andersen hedres med pris for sin innsats for fattige i landet.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Den får hun for sin innsats for å bedre vilkårene og situasjonen for fattige i Norge.

Dette er første gang foreningen Fattignorge deler ut en slik pris, og utdelingen skjedde på et seminar om fattigdom i Ålesund.

- Jeg ble veldig overraska, sa Karin Andersen til NRK rett etter at prisen var delt ut.

- Det er inspirerende og ikke minst en stor forpliktelse til å jobbe videre for at de som har det vanskelig skal få ta del i rikdommen vår, fortsetter Andersen.

Les også: - Karin Andersen er en pitbull!

Levde som fattig

Karin Andersen fikk mye oppmerksomhet da hun prøvde å leve av sosialstøtte på 4279 kroner i måneden, og fant fort ut at det ikke var mulig etter at husleie og strøm var betalt.

Det er fortsatt stor forskjell på rik og fattig i Norge, sier Andersen, som er klar for å jobbe videre for å jevne ut forskjellene.

Men det er ikke bare politikerne som har et ansvar. Enhver må ta et oppgjør med sine holdninger til fattigdom, mener Andersen.

- Vi lever i et samfunn der penger betyr mye og det vi kjøper definerer hvem vi er. Vi må slutte å se ned på folk og påføre dem skam fordi de ikke har penger, sier Andersen.

- Fortsatt mye å gjøre

Den rødgrønne-regjeringa har sagt at de vil avskaffe fattigdommen og Andersen innrømmer at en del gjenstår.

- Det er flere i jobb og færre på sosialhjelp etter at vi overtok, men det er fortsatt mye å gjøre for de som har minst. Det er min jobb, sier Andersen.