Hopp til innhold

Kaotisk og dramatisk kriseøvelse

To tog og en buss har kollidert under beredskapsøvelsen i Eidskog. Både norske og svenske nødetater øver på krisehåndtering i Magnor i dag.

Norske og svenske nødetater øvde på krisehåndtering i Magnor i dag. Scenario: To tog og en buss har kollidert.

BEREDSKAPOV-240913-HE18

Klokka ti begynte øvelsen. To tog og en buss kolliderte ved stasjonen i Magnor. Politiet fikk melding om den store ulykken, og sendte alle tilgjengelige ressurser fra blant annet brannvesenet, ambulansepersonell og sivilforsvaret til stedet.

Uoversiktlig og kaotisk

Beredskapsøvelse

Mange aktører var i sving under dagens øvelse.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Politiet meldte kort tid etter at de hadde ankommet stedet at de ikke hadde oversikt over situasjonen. De kunne melde om mange skadde personer, men de hadde ingen oversikt over hvor mange eller hvor hardt skadd de var.

Politiet sendte ut flere pressemeldinger i løpet av øvelsen. De meldte først at de jobbet for å få oversikt over situasjonen. Etter hvert kunne de informere om hvor mange som hadde vært på de to togene, de bekreftet at det var flere som hadde omkommet og at flere hadde blitt fraktet til sykehus i både Norge og Sverige.

Det ble opprettet pårørendesenter, og folk ble oppfordret til å ikke oppsøke skadestedet.

Spennende

– Det har vært veldig spennende i dag. Og det er fint å se at vi har så mange ressurser som kan hjelpe hverandre hvis det skjer noe, sier prosjektleder for redningsøvelsen, Magne Brobakken.

Han legger til at nå er det viktig med en grundig gjennomgang av hvordan dagen har gått.

– Nå skal vi ha et evalueringsseminar. Vi skal gå igjennom hele øvelsen for å se hva som fungerte bra, og hva vi må jobbe videre med.

Beredskapsøvelse

Det ble meldt om mange skadde etter kollisjonen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Prøver å leve meg inn i det

Madeleine Løvlien fra Røde Kors var med på øvelse for første gang.

– Jeg synes dette har vært veldig spennende å være med på. Og det er viktig å trene på at det faktisk kan skje. Jeg prøver å leve meg inn i det så godt jeg kan. Man skal jo tenke at det er realsitisk.

Planlagt i over ett år

Planleggingen av katastrofeøvelsen, som begynner klokka 10 i dag, har pågått i nesten ett og et halvt år. Politi, brannvesen, ambulanse, redningsvesen og sivilforsvaret, både fra Norge og Sverige, deltar i øvelsen. Samtidig er NSB, Jernbaneverket, sykehus og presse fra begge sider av grensa med.

– Målet er å skape en trygghet langs grensa. De som bor her skal være trygge på at vi har en beredskap som fungerer godt dersom det skulle skje noe, sier Johan Nerby ved beredskap hos Fylkesmannen i Hedmark.

I tillegg vil øvelsen bidra til at de ulike instansene og organisasjonene på hver sin side av grensa blir kjent med hverandres arbeidsoppgaver og organisering.

Se mer fra beredskapsøvelsen i kveldens Østnyttsending.

Flere saker fra Innlandet