Hopp til innhold

Kan ta uker og måneder å rydde opp

Flomvannet har oversvømt hus, hytter, campingplasser og bedrifter. Mandag formiddag hadde Gjensidige og If Skadeforsikring fått inn henholdsvis 30 og 25 skademeldinger.

Rena Camping

På Rena Camping ved Prestsjøen har flomvannet herjet kraftig.

Foto: Anne Kari Løberg

– Foreløpig ser det ut til å ha gått bedre enn vi hadde forventet. Men av erfaring vet vi at det blir meldt flere skader når vannet trekker seg tilbake og folk får oversikt, sier Pål Rune Eklo i Gjensidige.

– Egentlig har dette gått ganske bra, men det er ille hvor hver og en av dem som er rammet. Har du fått vann i kjelleren, kan det ta uker og måneder å få alt i orden igjen, sier Sigmund Clementz i If Skadeforsikring.

Campingplass under vann

Rena camping

Lekeplassen står fortsatt under vann.

Foto: Anne Kari Løberg

Campingplassen på Rena i Åmot er et av stedene hvor flomvannet har herjet. Fredag og lørdag sto det vann helt inn i resepsjonen.

– Det har vært hektisk, det har gått i ett med å få ut folk og prøve å berge det som berges kan, sier campingplasseier Lars Ole Sveen.

Lars Ole Sveen på Rena Camping

Campingplasseier Lars Ole Sveen har hatt hektiske dager.

Foto: Anne Kari Løberg

Nå prøver han å få oversikt over skadene. Det spøker for pinsehelga. Det er for bløtt til å kjøre inn maskiner for å rydde opp og det er ikke strøm på plassen.

Vann i kjelleren

Mandag formiddag hadde Gjensidige fått inn 13 skademeldinger fra Hedmark, sju fra Oppland og en del fra Buskerud – i alt 30 skademeldinger.

– Det er typiske flomskader som oversvømmelser, vann i kjellere og oversvømte hytter. Skademeldingene gjelder flest private hus, noen hytter og noen bedrifter, sier Pål Rune Eklo.

Det er for tidlig å si hva kostnadene blir, men ifølge bransjetall for 2017, var en snittskade som følge av flom på over 150.000 kroner.

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz i If Skadeforsikring sier det kunne gått verre, men at det er ille for hver av dem som er rammet.

Foto: IF skadeforsikring

If Skadeforsikring har fått inn 13 skademeldinger på privat eiendom, tre på bedrifter og seks skader på biler eller campingvogner, alle i Hedmark og Oppland.

– Den typiske skaden er vann i kjelleren. Det kan koste alt fra flere hundre tusen kroner til 10.000, sier Sigmund Clementz.

Vannstanden i Mjøsa stiger

Flom i båthavna i Hamar

I båthavna og ved Skibladnerbrygga i Hamar er det mye vann, men fortsatt et stykke til det går over bryggekanten.

Foto: Mette Finborud Børresen

NVE melder at vannstanden fortsatt stiger i Mjøsa og Øyeren. I Mjøsa forventer NVE at flomtoppen nås rundt den 18. mai, trolig 80 centimeter over nivået som var mandag morgen.

Vannstanden i Glomma og i Gudbrandsdalslågen nådde toppen i helga og er nå på vei ned igjen.

Godt forberedt i Stor-Elvdal

Kommunene langs Glomma er nå i ferd med å få oversikt over konsekvensene av flommen. I Stor-Elvdal ble to eldre personer evakuert til et sykehjem. I Trysil ble en kvinne evakuert fordi vannet omringet eiendommen hennes.

For øvrig er det skader på hus og eiendom, spesielt har mange fått vann i kjelleren.

– Men denne gangen har vi vært rimelig godt forberedt og det har gjort at flommen ikke har fått så store konsekvenser, sier ordfører i Stor-Elvdal, Terje Hofstad.

Tørrskodd på Otta

Flom i Otta

Sånn så det ut i Otta fredag 11. mai.

Foto: Even Lusæter / NRK

– I Otta sentrum har vannet trukket seg tilbake. Man kan gå tørrskodd gjennom sentrum.

Bjørn Aabakken i Sel kommune sier de ikke har avdekket store skader. Men det gjenstår en del opprydning.

– Vannet har dratt med seg kvist og kvast som nå ligger langs elvepromenaden og på sykkelstien, sier Aabakken. Men vi begynner å få erfaring med dette.

Flere saker fra Innlandet