Hopp til innhold

En stemme kan avgjøre Innlandets framtid

Det kan bli drama rundt Innlandets framtid. Kun èn stemme kan avgjøre om det skal avholdes en folkeavstemning.

Fylkesvaraordfører Aud Hove utenfor fylkeshuset på Hamar

FORTSATT HÅP: Aud Hove, fylkesvaraordfører i Innlandet, sier Senterpartiet fremdeles har et håp om at Innlandet oppløses. Hun vil fremme forslag om folkeavstemning i Fylkestinget, men der trenger hun støtte fra en utbryter.

Foto: Arne Sørenes / NRK

De fleste trodde Arbeiderpartiets nei til å dele Innlandet var spikeren i kista for å få tilbake Oppland og Hedmark som to selvstendige fylker. Heller ikke Venstre, KrF eller Høyre støtter en oppløsning av storfylket. De tre har flertall sammen med AP.

Men det kan likevel bli dramatisk når Innlandet fylkesting samles til sitt desembermøte.

Senterpartiet vil nemlig legge fram et forslag om folkeavstemning. Og flertallet for å bevare Innlandet er skjørt. Kun èn stemme kan avgjøre.

Tommel opp fra Rødt, SV og MDG

Både SV og Rødt har sagt de vil støtte Senterpartiets forslag.

Maria Nilsen Aksberg

FOR FOLKET: Maria Nilsen Aksberg, gruppeleder for Rødt i Innlandet, mener saken om Innlandets framtid er så viktig at folket må få uttale seg om det.

Foto: Marius Fiskum

Vi mener det er et for viktig spørsmål til at det skal bestemmes av fylkestinget. Folket må få lov å si hva de mener i en sak som angår alle innbyggerne i Oppland og Hedmark, skriver gruppeleder for Rødt i Innlandet, Maria Nilsen Aksberg til NRK.

MDG hadde medlemsmøte tirsdag kveld. Og partiet endte på å si ja til en folkeavstemning:

– Vi kommer til å støtte forslaget om en folkeavstemning. Det sier fylkestingsrepresentant Sindre Sørhus. Et flertall av medlemsmøtet vil ikke oppløse Innlandet, men bøyer seg for folket om det mener noe annet.

Støtte – med forbehold

Men det er flere brikker som må på plass om Senterpartiets drøm om å få tilbake Hedmark og Oppland. I tillegg til en utbryterstemme trenger de også støtte fra både Pensjonistpartiet og Fremskrittspartiet.

Pensjonistpartiet i Innlandet har styremøte lørdag. I partiet er det ikke unison enighet om Innlandet bør bestå eller ikke. det innrømmer Helge Thomassen. Han er partiets eneste representant på fylkestinget. Han har fått tilbakemelding fra flere lokallag som vil beholde Innlandet samlet.

Personlig mener jeg en folkeavstemning er riktig. Men partiet bestemmer, skriver Thomassen i en e-post til NRK.

Fremskrittspartiet støtter i utgangspunktet en folkeavstemning, bekrefter gruppeleder Truls Gihlemoen.

Truls Gihlemoen

SETTER KRAV: Truls Gihlemoen sier Fremskrittspartiet kan støtte forslaget om folkeavstemning, men krever samtidig at folk også skal si om de faktisk ønsker fylkeskommunen som forvaltningsorgan.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Men det er under forutsetning av at det også blir en folkeavstemning om vi i det hele tatt skal ha fylkeskommunen som et forvaltningsledd. Det er ikke aktuelt å støtte en folkeavstemning som kun gir svar på om Innlandet skal splittes i to eller ikke, sier Gihlemoen.

Han legger til at det ikke spiller noen rolle for partiet om det er ett eller to fylker.

– Vi vil ikke ha noen av dem. Fylkeskommunen er et dyrt og unødvendig forvaltningsledd, sier Gihlemoen.

Binder gruppa

En utbryterstemme fra Arbeiderpartiet kan dermed sette hele Innlandet i spill.

Fylkesordfører fra Arbeiderpartiet, Even Aleksander Hagen, bekrefter at de ikke ønsker en folkeavstemning. Han sier også at partiet vil binde sine representanter i fylkestinget.

– Vi følger Arbeiderpartiets vedtekter her. De sier at det kun er vedtak fattet av årsmøtet eller representantskapsmøtet som er bindende for våre valgte representanter, sier Hagen.

Fylkesordføreren sier at ingen som deltok på representantskapsmøtet lørdag tok til orde for folkeavstemning

Håper på utbryter

Fylkesvaraordfører Aud Hove (Sp) legger ikke skjul på at hun er skuffet over Arbeiderpartiet.

– Ja, jeg er skuffet. De har ikke løftet opp spørsmålet om en folkeavstemning. De vil gå rett på og bevare Innlandet som det er i dag, uten å høre på hva innbyggerne mener.

– Det er jo noen partier som binder gruppene sine mer enn andre. Men jeg har jo et håp om flertall.

Hove sier at Senterpartiet vil vurdere å kreve skriftlig avstemning i saken.

Veien fram til en mulig folkeavstemning om Innlandets framtid er kronglete. Men dersom det ender slik Senterpartiet vil, så lover Aud Hove å høre på folket, uansett hva folket vil svare:

– Vi vil rette oss etter det en eventuell folkeavstemning viser. Det er viktig å følge et flertall slik at vi kan få ro i saken, sier Hove.

Senterpartiet har allerede gjennomført en meningsmåling om Innlandet bør bestå eller splittes i to.

Flere saker fra Innlandet