Kan få 12 års forvaring for nettovergrep

En mann fra Elverum risikerer en dom på 12 år med forvaring for omfattende overgrep mot 39 unge jenter på nett.

Henning Klauseie

OMFATTENDE: Politiadvokat Henning Kaluseie sier politiet har hatt en vanskelig jobb med å få oversikt i den omfattende saken.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Politiet har lagt ned store ressurser i etterforskningen mot elverumsmannen. På et tidspunkt i etterforskningen anslo politiet at antallet ofre kunne komme opp i over 100.

I tiltalen står mannen tiltalt for ulike former av overgrep mot 39 jenter, men tiltalen kunne ha vært enda mer omfattende.

– Hadde vi klart å identifisere flere jenter hadde tiltalen vært lengre. De fleste av disse jentene har brukt kallenavn og det har vært vanskelig å finne identitene til ofrene. Vi valgte å fokusere på de mest alvorlige sakene, men det kunne vært betydelig mer, sier politiadvokat Henning Klauseie.

– Stor jobb å få oversikt

Ofrene er fra hele landet og Danmark og i alderen ni til femten år. Mannen har funnet ofrene sine på nettet og det gjør at politet betegner den som vanskelig å etterforske.

– Det er mange tusen kontaktpunkter mellom tiltalte og ofrene og det har vært en stor jobb å få oversikt. Vi har satt inn betydelige ressurser på dette i året som har gått, sier Klauseie.

Kan få forvaring

Mannen, som er i 40-årene, har gitt seg ut for selv å være en 14-år gammel jente og slik kommet i kontakt med ofrene på sosiale medier som Instagram, Snapchat og KIK. Med trusler og press skal han ha fått ofrene til å utføre handlinger og sende bilder. Dette har ført til at han står tiltalt for voldtekt og overgrep mot barn.

– Den samlede strafferammen på saken er fengsel i inntil 20 år, og i tillegg har statsadvokaten tatt forbehold om påstand om forvaring i 12 år, sier Klauseie.

Politiet beslagla 170.000 bilder, rundt 3000 videoer og en mengde chattelogger hjemme hos mannen. Han har erkjent straffskyld. Saken er berammet til oktober og det er satt av åtte uker.