Hopp til innhold

To etasjer og takterrasse på Mjøsa

Den har en maksimalfart på 5 kilometer i timen, er full av fiffige løsninger og er et sommerparadis for kameratgjengen fra Ringsaker.

Kameratgjengen fra Ringsaker har bygd husbåt siden i 2005.

Husbåten har to etasjer, sju lugarer, stue, bad og takterrasse. Fotograf og reporter Kristina Skamsar.

De har holdt på å bygge siden 2005. Familie og venner mener de har brukt altfor mye tid på båten. Men nå har de kommet langt. Husbåten til kameratgjengen har sju lugarer, stor stue, bad, stor takterrasse og tekniske løsninger du ikke finner på noen annen båt.

– Om bord så bygger vi, bader og tar en Frydenlund i ny og ne, forteller kameratgjengen på spørsmål om hva de driver med på sjøen.

Har formet dem som mennesker

Eivind Finne Riley og Anders Sellevold Aarseth viser om på båten.

Kameratgjengen har det bekvemt ombord.

Kameratgjengen har det bekvemt om bord.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

Finne Riley er marineingeniør, mens Sellevold Aarseth er arkitekt hos Riksantikvaren. Begge tror jobbinga med husbåten har påvirket yrkesvalget.

Guttene, som nå har blitt menn, har nemlig tenkt maritime løsninger i årevis, og båtbygginga har blitt et stort kreativt element i tilværelsen. Båten har, ifølge dem selv, blitt et trygt fartøy.

Det er mange kreative løsninger ombord.

Det er mange kreative løsninger om bord. Eksempelvis har guttene en urolignene kjettinginstallasjon ved roret der girutvekslinga styres fra.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

De tekniske løsningene er imidlertid svært kreative. Eksempelvis har guttene en urolignene kjettinginstallasjon ved roret der girutvekslinga styres fra. Den ene veggen kan de fjerne ved å jekke den opp i taket. Dermed får de rask og god lufting på varme dager. God lufting er det også i lugarene.

– I stedet for at vi har hengsler på vinduene, har vi hengslet veggen. Dermed er det lett å få mye frisk luft inn om natta, forteller Andes Sellevold Aarseth.

Arrangerer husbåtfestival på Mjøsa

I fjor arrangerte gjengen husbåtfestival på Mjøsa. De ble imidlertid alene på festivalen. Om årsaken var at de er de eneste med et slikt husbåtkonsept, eller om festivalen ikke appellerte, er de usikre på. Uansett prøver de seg på nytt med en ny husbåtfestival senere i sommer.

Så seile vi på Mjøsa....

Båten har, ifølge båtbyggerne selv, blitt et trygt fartøy. De tekniske løsningene er imidlertid svært kreative.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

Båten er registrert som småbåt og skal være godkjent av kommunen. Gjengen forholder seg til Sjøfartsloven, §1 om småbåter, forteller Sellevold Aarseth.

Kameratgjengen påstår at de er nøye på sikkerhet. Rangordningen om bord er imidlertid utradisjonell i sjøfartssammenheng. Her er det ingen kaptein eller matross. Strukturen er flat, forteller karene når vi treffer dem i vika ved Vea nord for Moelv.

Kameratgjengen har hele tiden utbedringer de må foreta om bord. Ikke alt er helt ferdig, og ikke er det sikkert at alt blir helt ferdig noen gang. Men moro har de det. Kameratgjengen har dessuten trua på en fin husbåtsommer.

Snart kaster de loss og drar til Tingnes.

Flere saker fra Innlandet